Suli – írás/olvasás

Nagyon érdekes módszerrel tanítanak. Réka mivel másfél évvel idösebb Gergőnél így egyértelmuen többet vagy mondanám úgy tényleg tanul. Ami érdekes számomra, hogy nem külön megtanulják az ABC-t, majd szótagokat, szavakat hanem rögtön szavakkal kezdenek. Teljesen random szavakkal.

Réka füzetének elsö oldalára beragasztották az ABC-t azért, minden betuhöz van egy szó is írva és hizzá a szót jelento kép. Pl.: A, apple, és egy alma képe.

Ezután a következo oldalon már rögtön szavakat kellett gyakorolnia. Pl.: Mum, Reka, there, at ….

Van egy két betu anit külön is kellett gyakorolni. Pl.: M betü

Nyomtatott betuket tanulnak, nem a folyóírást, nincs “fecske f”:)

Eloszor nem ertettem, hogy ezt miért is így csinálják, majd jó HR-es fejjel kitaláltam, hogy biztos a MOTIVACIO áll az egész mögött. :))

Hiszen mennyivel jobb ha mész az utcán és felismersz egy szót, tudod mit jelent. Így szuper kedvet kaphat az ember, hogy megtanuljon még egy szót. Nem úgy mintha “csak” tanulom az ABC betuit, gyakorlom szépen kerekdeden írni a magánhangzókat stb… viszont a valódi felhasználásra arábylag sokat kell várni. Ezalatt tobbszor felmerüljet a kérdés, hogy minek kell az asztal felett görnyednem és kanyarítani a betuket hisz semmi haszna, értelme.

Minden bizonnyal van a fentiekben is valami, majd a hétvégén mikor pappitoeknal voltunk beszélgettünka suliról és kaptam egy logikusabb választ.:) Mivel az angol teljesen másképp ejti sokszor a szavakban szereplo betuket így nem arra pazarolnak idot, hogy bemagold és külön-külön megtanuld a betuket. Nincs értelme. Ami teljesen igaz.

Példa annak aki nem beszél angolul.

Az említett A betu. Kiejtve É az angolban. Viszont az említett Apple szót így ejtik: EPLL

Vagy C, kiejtve SZÍ, viszont a Cat(macska) kiejtve: KET. Szóval az ABC betuinek különtanulásának semmi értelme.

Még a suliról fogom folytatni a beszámolókat.

Ó fontos megemlítenem, hogy nem tortenik semmi, ha nem sikerül leírni egy szót. A hozzáállás az, hogy gyakorolni kell egyszer majd összejön és lehetoleg minden területen vissza-visszaköszönnek a szavak. Állandóan látják a srácok táblákon a teremben, miközben gilisztákat néznek, mindig leírják a WORM(giliszta) szót. Stb… szóval folyamatosan mutatják a gyakorlati felhasználását egy-egy szónak, betunek.

2 comments

  1. Ez érdekes, de logikus. Talán így sokkal gyorsabban megtanulnak olvasni és ÉRTENI a szavakat, mondatokat. És lényeg, amit a Zsuzsikáék is írnak, hogy szívesen járnak iskolába. És ez nagy szó!

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s