ESOl – akinek második nyelve az angol

Máté tegnap írt a tanulásról, illetve az otthon tanulásról. Ezt pont megelőzte az az esemény, mior is a suli ESOL angol tanára, Dagmar – aki amúgy Németországból érkezett pár éve – meghívta a az ESOL diákok szüleit egy olvasás/írás tanulás ismertetésre. Itt elmagyarázta, hogy milyen technikát tanulnak a gyerekek, hogy megtanuljanak olvasi. Mivel az angolban, az az igazán izgalmas, hogy nem úgy olvasod ki a leírt szód ahogy leírtad. Nem betűket, szótagokat olvasnak, gyakorolnak először hanem mondatokkal tanulnak. Teljes egész mondatokat próbálnak már a legelején olvasni. Kitalálni mit is jelenthet a mondat. Nem szóképek.
totál gyermek nyelven egy stratégiát tanítanak nekik.
1- felismerni az első betűt –   ez Eagle Eye / Sasszem
2 – hangra koncentrálás, kimondani a hangot, hangformálás  – ez a Lips the Fish (értelmetlen fordítanom :D)
3 – a szóban szereplő hangok, lassú hmm egybemondása, nyújtása, összefolyatása – ez a Stretchy Snake – nyúlánk kígyó
4 – a szó feldarabolása, felimerhető részekre – Chunky Monkey – daraboló majom
5 – próbálkozás, a szó/mondat összeolvasása – Tryin’ Lion – próbálkozó oroszlán
6 – átugrani a nehéz, még nem látott szavakat – Skippy the Frog – ugráló béka
7 – átugrani a magánhangzót, ha épp nem egyértelmű miképp kéne kiejteni – Flippy the
Dolphin – ugri delfin
Totál más. Úgy kell elképzelni, hogy leülnek, és nagyon egyszerű mondatokból álló kis rövid mesét próbálnak elolvasni. Nézik a képet közben, mint mondjuk egy puskázási lehetőség. És próbálják kitalálni mi a szó elsőbetűje, mi van a képen akkor mi lehet a leírt szó, milyen felismerhető részt lát benne és azt egybe kiejteni. Így végig a mondaton. Az átugrás lehetősége azért van, mert lehet nem találkozott azzal a szóval még valaki. A lényeg, hogy próbálkozzon és értse amit olvas, akár mondhat másik szót is. Az első lépés, tényleg a próbálkozás és a mondat megértése. Persze utána mindig visszamegy velük a tanár, hogy kitisztázzák, az átugrott, helyettesített szó amúgy mi volt. Nagyon érdekes, kicsit nekem az jutott eszembe, hogy kb így tanulhatunk elve beszélni. Próbálkozunk és a sok-sok gyakorlás, kontextus, megerősítés eredményeként megtanuljuk a szavakat, mit hogyan hívnak stb…
Nagyon örültem, hogy elmagyarázták ezt nekem, mert nem igazán értettem, hogyan tanuljunk olvasni. Olvasgattunk, no de hát én olvastam és Ők hallgatták. Nem értettem, hogy ettől miért is tanulnak meg olvasni. Próbálkoztunk kiolvasni stb… de nagyon kellett ez az infó ahhoz, hogy kapjak valami eszközt a kezembe.
Még beszélnek sokszor előforduló szavakról. Ezeket korosztályokra bontották. Ilyenek pl.: the, that, to, mum, up, here …. Ezeket gyakorolják először leírni, egyben kiolvasni. Pl. mikor alkalmazzák a Chunky Monkeyt – keresni egy felismerhető részt a szóban – akkor ilyeneket találhatnak meg. Például tegnap mikor Rékuval olvasást gyakoroltunk, teljes boldogság fogta el, mikr felismerte a szóban az – is – vagy – the- vagy here részeket. Így már könnyű volt neki, mert hozzáolvasta az elsőbetűt, látta képet, meg volt a rész és szépen meglett a szó is. Nagyon ügyes volt. 😀 Én meg persze ledöbentem és megnyugodtam, hogy Ahhhha, ez működik és értem. 😀 Kell értenem, hogy tudjak nekik segíteni. Ja ha valakinek a nyelvtan jutna eszébe. Ezt külön kiemelték, hogy azzal az elején nem foglalkoznak. Ami most fontos, hogy olvassanak, értsék amit olvasnak és majd később jön a nyelvtan. Illetve jelezték is, hogy ne is akarjuk a nyelvtant otthon tanítani, az maradjon a sulira. 😀 azért ennek örülök is. 😀
Itt láthatjátok ábrán is az olvasási stratégiát. Amúgy felvette magát az ESOL tanárnő, ahogy gyakorol a kicsikkel és nagyon cukin csinálja. Van sas bábuja, békája stb… és konkrétan lükizik, bábuzik nekik miközben olvasnak. :  Jön a szó, berepül a sas és próbálja kitalálni az első betűt, a gyerekek meg segítenek nekik. A sas persze mindig elrontja és rosszcsont, stb… Szóval totál játékos a dolog.
M0c8b843b4aebb20cc4d3a0f1749cf354.png


So 😀 As Mate just wrote about how we are handling the home learning, I thought to mention that right before we decided to take more responsibility for it, the ESOL teacher invited all the ESOL parents to explain how the kids are learning to read in English. What are they teaching. I was really happy about it, as now I understand the process. It’s so different in Hungarian as if we have a letter its sound as it is, and read it as is. I was a bit helpless how to encourage and help my kids. Now I have learnt the strategy of Eagle Eye and the others. I really like it, it’s simple, friendly, easy to use.  My impression is that it’s Similar to the way how we are learning to speak when we are babies. Trying, checking, repeating, trying, understanding, again and again and again. Finally got it, then memorize it.
The ESOL lady filmed herself with a few kids when they are reading. She was amazing how she used her Eagle Eye puppet to guess the first letter and involved the kids without any stress. 😀 It was like a playing time. I like it very much.
So now I feel more confident to help them and have some real tools in my hand to use.
I am happy.
 

2 thoughts on “ESOl – akinek második nyelve az angol”

Leave a Comment

Scroll to Top