Hogyan válasszunk termékeket – a tudatos vásárló esete

Nekem mindig hatalmas dolgot jelent egy egy termék kiválasztása, hogy miből mit érdemes venni, miért is hogyan. Szerencsére az internet korában ez azért egyszerübb, de költözés után azért fel kellett kutatni az újabb helyeket.

Arról ugye már rég leszoktam, hogy mindent azonnal megvegyek. Persze van egy két impulzus vásárlásom így, de sokkal kevesebb mint régen. Viszont ehhez az kell, legalábbis nekem, hogy tudjam mit miért veszek. Nah és itt van a probléma, az emberek ugye ostobák és ez alól én sem vagyok kivétel, ha mondjuk mosógépet szeretnék venni, akkor honnan a fenéből tudjam, hogy melyiket vegyem meg?

Persze lehet alapozni mások vélményére, de biztos, hogy ők hasonló cipőben járnak mint én? Hasonló dolgokat tartanak fontosnak, és hasonlóan gondolkodnak… nem valószínű. Szóval a következő lehetőség ugye az lenne, hogy random keresgélek az interneten, hogy mit érdemes venni, amivel pusztán az a gond, hogy előbb esek áldozatául a reklámoknak, mintsem hogy valós tények alapján választanék terméket.

Pont ezért szeretem a jó és normális review oldalakat, akik próbálnak termék függetlenek maradni, és ez alapján megfelelő általános szempontok alapján megtenni az ajánlásokat, hogy egyrészt tudjam egyátalán milyen metrikák mentén érdemes választani – adott review oldal mit vett figyelembe – és milyen lehetőségek vannak a piacon.

Szóval NZ, és AU-ban a kedvencem ez: www.productreview.com.au gyakorlatilag erre a piacra lett kitalálva, és tele van szinte az összes termékkel ami itt megtalálható. Belefutottam már pár dologba, ami NZ piacon van, és ott nem volt, de nem volt vészes a dolog. Egyébként vicces, hogy itt főleg arra panaszkodnak az emberek, hogy milyen már hogy egy termék 4-5 év múlva tönkremegy, amikor ő 10 évre tervezte a vásárlást. A legjobb az egészben, hogy sokszor maga a gyártó válaszolgat az embereknek, szóval elég komolyan veszik a dolgokat.

Egyébként ennek a fizetős NZ társa a consumer.org. Én sajnáltam erre előfizetni, de kiwi piacon verhetetlenek, hiszen az a fő fokusz. Mindenesetre én simán elvoltam az ausztrál párjával:)

A másik nagy kedvencem, ezt még otthon is használtam a wirecutter. Ez teljesen általános ajánló oldal nagyon jól részletezve mindenféle lehetőséggel, hogy tudjon keresni az ember. Itt magáról a termékekről nem lehet olvasoi kritikát nézni, de az írok hihetetlen alapos teszteket végeznek, és ha még csak nem is értünk velük egyet, legalább az ember ötleteket kap arról mit érdemes megnézni az adott termék csoportba, mint fontos szempont.

Aztán amit még nagyon szeretek az a massdrop. Erre egyébként van affiliate linkem is, szóval be is rakom a támogatós oldara:) Szóval ez nem igazi review oldal, hanem összeszednek menő termékeket, utána lepacsiznak a gyártokkal, hogy tömeges megrendelésre, adjanak már kedvezményt nekik. A nyálamat mindig csorgatom hogy milyen jó kis cuccokat árulnak, most legutobb meg egy számítógépes szemüveget rendeltem magamnak. Sajnos nem minden cuccot hoznak ki NZ-be, meg persze simán lehet hogy még vámot is felszámolnak, de ettől még jó ránézni hogy éppen mi a menő dolog.

Ha megvan a termék akkor jön a vásárlás. Itt ugye a szokásos dolgokat kell figyelembe venni. Új terméket akarok-e, ez főleg akkor számít ha fontos a garancia, javíttatás és hasonlók. Ha nem, akkor maradnak a szokásos csatornák: trademe, ide sorolom még az aliexpress-t is és a kinai árukat, amig mindig nagyon-nagyon olcsók, és potom áron hozzák be őket – van valami kereskedelmi megállapodás NZ és Kina között, ezért talán nincs vám.

Ha új terméket szeretnék, akkor meg árakat nézek otthon erre ugye ott volt az árukereső meg az olcsobbat itt kint Új Zélandon van a pricespy meg a priceme. Azért fontos megjegyezni hogy kiwiföldön lehet alkudozni is, ezért például lehet érdemes bemenni a boltba még akkor is ha kicsit drágábbnak tünik a dolog, mert szivesen adnak kedvezményt. Lásd ugye ezt az írásunkat a konyhai gépek vásárlásáról.

Persze simán szoktam még rendelni amazonról, pl szuper napszemüvegeket vettem, hiszen jön a nyár…:) de alapból próbálom magamat tartani ehhez a vásárlási folyamathoz amit fent leírtam, sajnos néha persze kevesebb sikerrel mint többel:)

Leave a Comment

Scroll to Top