Munka keresés otthonról 1. rész

Az elmúlt időben megszaporodtak a munka keresési kérdések otthonról, ezért gondoltam megosztok pár általános gondolatot a témában, talán segít az ötletelésben.

Talán a legfontosabb kérdés, amit mindenki foglalkoztat, hogy van-e esély offshore munkát találni és úgy kijönni ide. Nos ez kb mostanság lehetetlen. Biztos vannak eltérő példák, meg cégen belüli áthelyezések működhetnek, meg ha valakinek valami nagyon egyedi szaktudása van és adott pozícióra jelentkezik akkor összejöhet, de az átlagot tekintve a cv-k már akkor kizárásra kerülnek amikor látják a cégek:

 • Magyar telefonszám van megadva elérhetőségnek
 • Magyar IP címről lett esetleg feladva az álláskeresés (nem véletlenül nem fogadnak be random emailekről érkező CV-ket a cégek hanem szinte minden esetben weboldalról keresztül kell jelentkezni)
 • Nincs külföldi tapasztalat vagy csak magyar cégek vannak felsorolva
 • Európai CV stilus Új Zélandi helyett

Általános javaslatom az szokott lenni ezzel kapcsolatban hogy még mielőtt valaki kijönne, olcsóbb megoldás:

 • Beszerezni mondjuk egy skype-os telefonszámot ami Új Zélandi, vagy bevállalni egy SIM kártyát, és fizetni annak a külföldi kapcsolás díját (ha kell küldök haza ezen ne múljon)
 • Keresni VPN szolgáltatót, és amikor munkakeres az ember akkor Auckland-re átkapcsolni
 • A CV-ben vagy a motivációs levélben feltüntetni hogy az interjún személyesen meg tud jelenni
 • A telefont bekapcsolva hagyni egész éjjel ha kapás van akkor sajnálkozni hogy éppen nyaraltok de következő héten be tudunk menni természesen interjúra, esetleg skype-on keresztül most is meg lehet oldani
 • Ha skype-s interjú van, nem elfelejteni átállítani a helyszínt, időt Új Zélandi időre, lámpákat felkapcsolni laza ruhát felvenni, lehetőleg valami szandált, és készülni a napi hírekkel a small talk-ra
 • A CV-ből inkább több fajtát készíteni, limitálni a munkahelyeket sok-ról pár darabra, és specifikus területekre. Pl ha C++ értesz, de programoztál java-ban és PHP-ban is, akkor csak C++ feltüntetni mindenhol, a többit még csak meg sem említeni. Hasonlóan ha scrum-master CV akkor lehet hogy csináltál project managementet, de azt nem beleírni, csak a scrum masterségre koncentrálni, és azokról feltüntetni tapasztalatokat.

A lényeg itt a halászaton van. Első körben az esetek 99%-ban a fejvadászok fognak felhívni, ami hihetetlenül jó tapasztalatot ad arra hogy itt hogy szokás interjúzni miket szoktak kérdezni és hasonlók. Csak Aucklandben több száz fejvadasz iroda van szóval nem kell aggódni hogy kifogyna a munició:) tehát az ember igazából nem veszít semmit ezzel az előfelméréssel, és nem kell pénzt költeni a kiutazásra feleslegesen.

Az igazi probléma manapság a munkakereséssel, hogy míg régen a vízum ügyintézési ideje 2-3 nap volt (Nekem Petra pillanatok alatt elintézte digitális beadással talán 4 nap volt) addig ma már 3 hónap is lehet az ügyintézés (work visas essential skills). Ez egyébként az új bevándorlás politikának köszönhető amit az új kormány követ (itt 3 évente vannak választások és a labour egy éve váltotta a national-t, szóval még két évig könnyítés biztons nem lesz, sőt egyesek szerint még nehezítenek is rajta

Mivel a dolog kezd hosszú lenni, ezért a további gondolatok következő alkalomra maradnak. A legjobb megoldás egyébként vizum kérdésben mindig Petra lesz mert ő tudja az éppen aktuális szabályokat, Benigna még mindig fejvadászként dolgozik bár új szinekben, akiket meg handson tapasztalat érdekel, az írjon nekünk:)

1 thought on “Munka keresés otthonról 1. rész”

 1. Pingback: Munka keresés otthonról 2. rész – Otborond

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük