Ahogy említettem tegnap Csanád Leaf mellett döntött, szóval Ő is megvette már napokkal ezelőtt. Az élmény fantasztikus egy elektronikus autó esetén, és még a töltés is ingyen van (cégnél szerintem bármeddig fogja tudni ingyen tölteni:) )

Szóval mik a tapasztalatok. Az autónak nincs hangja. Ez nagyon durva, mert hihetetlen ovatosan kell vele vezetni lakott környéken mert senki nem hallja hogy jövünk.

A gyorsítást egyszerüen nem érezni, mert az elektromos motor nem ad hangot, viszont teljesítmény azonnal ott van, ezért nincs rángatos élmény, mindegy az autónak hogy hegyen felfelé megy, vagy lefelé gyakorlatilag csak suhan

A fogyasztása minimális. Én kb 10NZD-ből jövök be az irodába, Ő – mióta nem megyek vele, megoldja 3-4NZD-ből, és mivel ingyenesen tölti a dolgokat ezért gyakorlatilag ingyen.

A hatótávja az autónak egyébként kb 130km de értelmes vezetéssel kb 160km-ről beszélünk, ami azt jelenti, hogy bőven elég ha az autó csak az irodába töltődik, és nem kell otthon is szenvedni vele max ha akarják használni a hétvégén.

Anyagi szempontból tökéletes megoldás volt, a meglévő benzszinszörnyet cserélték len második, aminek a fogyasztása az egekbe volt. Persze gondolkodtak ők is prius-ba, viszont végül gyözött az elemes autó. Ahogy már írtam egy másik válaszomba egyébként ez Új Zélandon nagyon menő dolog, hiszen az áram nagyrésze már zöld forrásból jön, és 2025 környékére 90% felé akarják vinni ezt az értéket (már most 80% felett van).

És akkor ne felejtsünk el pár tényt. Auckland környékén ritkán van nagyon meleg, és nagyon hideg. Bár az eső nem tesz jót az autónak, de garázsba áll a cégnél is, meg otthon is, szóval ennél ideálisabb környék nehezen elképzelhető az elemes autóknak. Respecto a döntésnek:)

Idézet Csanádtól:

Nálam egyszerű volt a matek és nincs olyan számítás, amivel jobban jártam volna. Kiindulásnak tudni kell, hogy a feleségem autóját cseréltük le, ami megérett a lecserésésre, mert nemcsak zabálta az üzemanyagot, de állandóan el is romlott. Természetesen lehetett volna venni valami öregebb kisautót, de az öreg autónak sűrűbb a műszaki vizsgáztatása és magasabb az éves gépjármű adója. És akkor még nem is számoltam az esetlegesen felmerülő szervízköltségekkel. Éves szinten 25 ezer kilométert autózom munkába, ez alsó hangon két olajcserét meg egy fék adjusztálást jelent, akkor is, ha semmi nem romlik el. Nem szeretek egy-két évre autót venni, így a szóbajöhető korú és állapotú gépjárművek mind a 10 ezer dolláros kategóriába esnek. Ehhez képest vettem 18 ezer dolláért az újszerű (20 ezer kilométert futott) Leafet. Eddig a családi kocsival jártam, 7.8-as átlagogyasztással havi 480 dollárt költöttem üzemanyagra. A Leaffel az üzemanyag költségem 0-ra csökken havonta. Ha semmilyen más költségcsökkenéssel (olcsóbb gépjárműadó, remélhetőleg negligálható szervízköltségek) nem számolok, akkor is évi 5700 dollárt spórolok. Naponta egyszer kell töltenem az Leafet, ez a munkahelyem történik – ezért nem kerül semmibe. Egy tetszőlegesen kis fogyasztású 10 ezer dolláros autó használata egy év alatt 13000 dollár, két év alatt 16000 ezer dollár, három év alatt 19000 ezer dollár – optimistán és durván, mert ezek a számok nem tartalmazzák a felmerülő szervízköltséget és gépjárműadót. Általában 5 évente cserélek autót, tehát a nem Leaf egyszerűsített TCO-ja 5 év alatt 25000 dollár, a Leaf-é 18000 ezer dollár. 5 év múlva egy évi 25 ezer kilométer hajtott, 10 ezer dolláért vett autót maximum 2 – 2 és fél ezer dolláért lehet eladni, a Leafet meg alsó hangon 6 ezerért. Szóval mindent összevéve évi 2400 dolláért fogok autózni szemben a másik opció évi 4500 dollárjával.

0 thoughts on “Nissan Leaf – Csanád új elemes autója”

  1. nekünk meg elemes tandemünk van 😛 igaz, csak fele ennyibe került, de a hatótávolsága sincs sokkal 100km felett, és 4 helyett csak 2 fő szállítására alkalmas 😉

  2. “A hatótávja az autónak egyébként kb 130km de értelmes vezetéssel kb 160km-ről beszélünk”
    Ez mit jelent, 70-nel megyunk az autopalyan? Ha esik az eso es/vagy hideg van es vilagitani/futeni kell, akkor mi van? Csak 113km lesz a hatotav es a maradekot Gulf Harbourban hazafele a szakado esoben lesetalom?
    A post tetejen mi az a kep? Utkozben ra kellett tolteni? Az meddig tart? (a benzin csak 5 percig 🙂 )

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük