Példakép

Eltelt már egy pár év az életemből, és amikor megkérdezte valaki, hogy kit neveznék példaképnek, vagy olyan embernek, nem igazán tudtam volna megnevezni senkit. A minap aztán amikor folytatodott az udacity-s tanulási sorozatom belepotlottam megint Peter Norvig-ba.

A faszi a Google-nel van már jóideje de dolgozott a Nasa-nak is. Én az Udacity-ről ismerem, és egyik legjobb tanfolyam amit életembe csináltam vele az ez. Teljesen ingyenesen elvégezhető, és eszméletlen hogy miket csinál benne az ember, hogyan gondolkodik, és hogyan jut el végtelen egyszerü megoldásokra, a végletekig letisztított módszerekkel.

Az egyik irományom tőle, amit mostanába olvastam az AI kapcsán a sudoku megoldó programja, amit csak azért csinált, mert a felesege túl sok sudo-t csinált, és arra gondolt hogy megmutatja neki, hogy ezt a gép pillanatok alatt megoldja, és felesleges erőt is időt pazarolni a megoldásukra. Egyébként a megoldás végtelen egyszerű stratégiát követk, és csak simán számkizáráson, és útkeresésen alapszik.

Ugye a gépnek egyszerübb végigpróbálgatni a lehetséges megoldásokat, mint trükkös stratégiákkal kizárni utakat. Bárhonnan is nézem egyébként a faszi egy zseni a maga területén, és az a terület amit ő csinál tetszik, meg az is ahogy csinálja.

A másik kedvenc írásom tőle a tanítsad meg magadat programozni 10 év alatt. Semmi humbug, ennyi idő kell és kész. Mint egyébként mindenre, hogy jól csináld. És utána a szokásos dolgok, érdekeljen, kutasd, használd, és gyakorold nap mint nap. És persze teljesen lényegtelen hogy az élet melyik területéről beszélünk ha jó akarsz benne lenni nem fog menni egy napról a másikra. De a harmadikra sem.

Szóval ebben az emberben megvan minden amit én értékelek. Nyilt tiszta gondolkodás, és törekvés az egyszerü hasznos, dolgokra, mindezt előadva teljes szerénységgel, és hawai ingbe:

Screen Shot 2017-10-25 at 16.55.14

2 thoughts on “Példakép”

  1. ” Finnish mathematician Arto Inkala described his 2006 puzzle as “the most difficult sudoku-puzzle known so far” and his 2010 puzzle as “the most difficult puzzle I’ve ever created.” My program solves them in 0.01 seconds each” 😮

    1. Jah, es a legszornyubb ez egeszbe hogy az egesz algoritmus semmilyen extra strategiat nem alkalmaz a kizarason kivul, mert lassabb lenne, mint a sima utkereses. Szoval kizaras, utana meg utkereses, majd megint kizaras…

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük