Programozás gyerekkel.

Régen programozni tanulni valami eszméletlen durva dolognak tünt, ma már könnyedén lehet a srácokat úgy is tanítani, hogy az ember nem igazán ért hozzá. Oké oké igazi utmutatást akkor tud az ember adni, ha valóban ért hozzá, de ettől függetlenül elkezdeni már könnyebb mint az ember gondolná.

Réka szülinapján dumáltuk le Mikiékkel, hogy akar programozni tanulni, és mivel engem érdekelt a tanítás dolog, meg reméltem hogy Gergőt, és Rékát is fogja kicsint inspirálni, hogy más tanul ezért megállapodtunk hogy csütörtökönként átjön hozzám tanulni.

A kérdés persze, hogyan tanítsunk a gyerekeket programozni. Szerencsére rengeteg nagyon jó oldal van már kitalálva arra hogy értelmes és strukturált keretek között tudjon a gyerek elkezdeni tanulni, és ne random tartalmakat böngészve probáljon meg előre jutni. A random felfedezéssel általában semmi bajom, de azért minimális strukturát érdemes belevinni a gondolkodásba, mielőtt vagánykodnánk.

Szóval arra jutottam magamba, hogy ez egy jó teszt arra hogy a code.org kiprobáljam velük. Az oldal teljesen ingyenes, és ha jól tudom magyar nyelvre is le van fordítva. Én tanárként regisztráltam magamat, így párhuzamosan tudok srácokat tanítani – hátha lesz még több jelentkező is:) – de lényegében szülőként és simán gyerekként is lehet.

Az oldal rengeteg utmutatást ad tanárok – gondolom szülők számára is – hogy egy leckében mit érdemes megtanulni. Ez persze nekem sokkal könnyebb, és amikor például Miki megoldott egy feladatot 16 lépésben és szóltam neki, hogy csináljuk újra akkor egy kicsit elfittyedt. Persze 5 perc múlva amikor 6 lépésben végül pedig már csak 5 lépést használva oldottuk meg ugyanazt a feladatot, akkor már teljes volt a boldogság, és kezdett ráérezni, hogy bizony bizony nem mindig a megoldás a lényeg, hanem a tisztaság, és egyszerüség is.

Persze Réka meg Gergő utána azonnal lecsapott a dologra, és nem tudom hogy meddig tart a lelkesedésük, de már csak ezért megérte:

IMG_1264.jpg

Egyébként fél éve amikor probálkoztunk Rékanak rettentően nehezen ment a fel-le-jobbra-balra, meg hogy mennyit kell menni. Most gyakorlatilag 10 feladatot oldott meg pillanatok alatt 1 hibával. Gergőtől alig volt lemaradva, Ő megcsinálta a teljes feladatsort 12 feladat, 2-3 hibával…

Remélem a lelkesedésük kitart:)

0 thoughts on “Programozás gyerekkel.”

 1. Fáy Balázsné

  Ez nagyszerű, csak tartson ki a lelkesedésük. Csak ne a tanulás rovására menjen, annyira belejönnek.

  1. Van egy csomo sok ingyenes a khanon pl tok jok vannak. De ha az tok jo ha majd megszereti akkor ugyis latninfogod hogy anlehetosegek vegtelenek:)

 2. Annyira érdekes olvasni a gyerekes cikkeiteket. Eddig nagyon közelről nevelési technikákat, csak az unokaöcsémnél láttam. Ott nincs előtérben az informatika, csak szabadban töltött idő, vagy benti játékos, kreatív idő, de telefon, számítógép, tv teljesen ki van iktatva. Nagy kiváncsisággal vártam, hogy lássak olyan példát is ami nem ez, hanem az “informatika irány”. Nincs jó vagy rossz, egyszerűen baromira érdekes nekem, aki még nem döntött, hogyan alakítsam/ alakítsuk ki majd ezt. Még, még írjatok sokat, nagyon jó olvasni Benneteket!!!

  1. Hja, nehez toluk olyat elvarni amit mi sem tudnank betartani sajnos, ezert ezzel az irannyal nem is probalkozunk. De irok errol kicsit reszletesebben, hogy most eppen hol tartunk:)

  2. Hát a legfontosabb, hogy olyat találj ki amit a hitelesen tudsz vállalni. Mi nem tudnánk egy kütyümentes nevelést véghezvinni, egyszeruen Mi sem vagyunk kutyumentesek. Sooot. Ezentul, meg ugy altalaban ugy gondolom, hogy a
   vegletek, a Csak így… sose jo. Valahogy egyensuly kell. Tood az az aranykozeput.:)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük