English ones…

My IELTS exam will be on end of January, so I need some preparation about this one. I have been decided to make some post in English. We have “some” viewers who are trying to translate the site from Hungarian to English and failing miserably, and it is always easier to translate the English back, so I will try my best here.

So, as you may know, if you would like to shoot for PR (Permanent residency) you need to take this exam. Because we are coming from Hungary it is a must have stuff for us. There is some exception but not for us. The good news is that, New Zealand has the lowest standard to take this exam. I need to score 6.5 average and I am good to go.

Compering this with Australia the limit their 6, but to get more points 7 and 8 is essential. And yes, no average calculated there, so I would fail miserably on the writing test that is for sure. Anyhow I still have to take this test seriously so I am doing some preparation, and maybe if someone else is also interested in where to learn and how to learn, this could be helpful.

There is 4 parts for IELTS:

 • I am listening podcasts in English. Because the tempo is usually boring I speeded up to these stuff with 50% so I feel that there will be no issue with the listening part.
 • Reading is also easy, even if my vocabulary is limited to different topics, and reading news and politics related stuff is hard I guess I can make this part as well.
 • Writing. This is the worst. I have to use pen/pencil, and do the writing with my hand… Nightmare. I am doing a lot of preparation – like this post – to make it happen. There will be 2 part one is 150-word letter style, and 250-word essay style. I am doing this Udemy training to get prepared.
 • Speaking. I would say this is the easiest part, but I have to be careful, and try to concentrate for the topic, and the question and make my sentence clear and short straight to the point. Which is hard, but I will try my best to focus on this one.

Other resources:

 • I am taking this course also. It is clear, and also, they are go over on every test, so I know what will happen during the test day
 • They have a podcast, which could come handy just to have the feeling about the speaking part… I will listen a few episodes but only a few because their style much more like the Gilmore Girls stuff which is too much for me:)

 

12 thoughts on “English ones…”

 1. Szia!
  Nem tudom, hogy ezt ismered-e:
  https://www.ielts-exam.net/practice_tests/35/

  Itt pontosan ugyanolyan tesztek vannak, mint ami a vizsgán lesz. Nekem sokszor ezek nehezebbek voltak, mint egy átlagos podcast, vagy újságcikk. A reading és listening esetében le is tudod ellenőrizni a válaszaidat. Érdemes egy szekció minden adott típusú feladatát megcsinálni, tehát nem csak az első listeninget pl, mert egyre nehezednek. Mi a readinget és listeninget gyakoroltuk így. A neten találtam oldalakat, ahol pénzért a writing-ot is kijavítják az IELTS szellemében, de mi ezzel nem éltünk.
  Az idő főleg a reading esetében nagyon fontos, ha jól emlékszem, egy feladatra 20 perced van. Javaslom, hogy nyomtasd ki kérdőív tesztet, illetve az olvasmányt, mert a vizsgán is hagyományos módon kell kitölteni.
  Mind a listening, mind a reading esetében 40-40 kérdés van, ha leellenőrizted a válaszaidat, akkor itt tudod megnézni, hogy milyen szintet értél el a pontok alapján.

  http://ieltsliz.com/ielts-band-scores/

  Sok sikert!

  1. Thx, meglesem… most rogton… azt tudom hogy nehezebb, es mas a nyelvezete… gyakorolgattam ra… de hatha azert a 6.5 osszejon…:)

   1. Szia!
    Inkább csak a a nehéz, hogy egyrészt szorít az idő az olvasásnál, illetve különböző típusú kérdések vannak.
    Nekem a listening ment a legnehezebben, mert ugye csak egyszer hallgathatod meg és ott is különböző típusúak a kérdések. Mindezzel együtt meglett a 6.5 academic, de kellett az IELTS feladatok gyakorlása hozzá.

 2. Hja… kene gyakorolni… nezegettem oket… meglatjuk hogy jon ossze. Mondjuk nekem nem kell academic, de lehet ez nem segitseg:)

  1. Az academic szerintem a writingban könnyebb, mert grafikonokat kell elemezni a writing 1 -ben. Ez csökken, az meg nő, emez meg nem változott sokkal egyszerűbb, mint a barátomnak levelet írni a kedvenc ruhaboltjaimról 🙂

   1. Meglatjuk a weboldalt nem ismertem, a szoveg tiszta volt es ertheto, de a puding probaja az eves… helyesirasom meg csapnivalo lesz egyebkent is…

     1. jaja jovoheten dolgozok ujra, aztan mar aktivabb leszek… szerdan megyek speakingre, es penteken meg a tobbire

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top