Paratlanito – dehumidifier

Uj Zeland paras orszag. Budapesten az atlagos paratartalom 73% korul van itt 81%. Ehhez meg hozzajon az a teny, hogy szigeteles nem igazan van a lakasokban – csak az uj epitesuekben, szoval siman be tud peneszedni a dolog. New Zealand humidity – 81% which is higher than Hungary 73%. Also here the houses doesn’t have good sealing so it is easy to get moldy walls specially during winter time.
A megoldas a paratlanito. Az elso paratlanitot Annahoz vettuk, akinek azonnal elmult az ejjeli kohogese amiota hasznalatba van, most meg vettunk meg kettot a warehousebe. 10L-est ami azt jelenti hogy atlagos feltetelek kozott napi 10 liter vizet tud kivonni. A lakas nagy reszevel egesz gyorsan megvolt foleg azokkal a teruletekkel ahova egyebkent szokott jutni napfeny, de a garazsba mar 3 napja dolgozik es meg mindig nem mentunk le 60% ala. Elvileg 50% lenne a normalis., foleg mivel szamitogepek is vannak ott, es tenyleg elkezdett ici-picit penszedni a fal.
Szoval a gep dolgozik en 12 orankent kiontom a vizet amit osszeszedett, es gondolom majd egyszer kiszaritja a teljes szobat. Keszulunk a telre mert kozeleg:) A masik keszulek mar korbejarta a sracok szobajat, meg a mi szobankat is, most a konyhaba van a kamra kozelebe raktam be, hogy ott is jo legyen minden.
Amig nincs sajat lakasunk mint a tobbieknek, es nem tudunk beszerelni a hazba ezeket a dolgokat addig tok jok ezek a mobil klima keszulekek. Persze megint “tulvasaroltam” magamat, de mivel a pincebe kezdtuk es valahol 70%-rol indult a dolog, es 1 nap utan is alig valtozott meg ezert beparaztam. Kar volt na… turelmetlen voltam mint mindig:)
Ja igen, es persze nem csak az ertek csokken hanem valoban erezni a hatast, hogy nem dohos a szoba, hanem tok jo tiszta:)
So we bought some humidifier. The first one was for Anna, because she was coughing during the night and here in NZ the astma is a very popular childhood sickness. After the first night she started to sleep without any noise, so we were happy. Than we have seen some good device in the warehouse, so we bought one to the garage, where my computers are. After a few day we are still over 60% humidity so we are getting there but very slowly. I am emptying the watertank in every 12 hours and the environment is getting better and better
I bought another one to the kids room, but it was ready in almost 1 night guess because this room get more sun. So I moved it to our bedroom, and right now it is working in the kitchen area.
So this is a good solution  – till we wont have our house in New Zealand, and put an automatic air controling system in place – to get rid of from mould:)

1 thought on “Paratlanito – dehumidifier”

  1. A nem futott helyisegekben (nappali, etkezo, konyha) a fuggonyok ejszakara valo szethuzasval sikerult elkerulnunk, hogy reggel a szimpla uvegen belul ne ömöljön a viz. A furdobe egy HVAC mernok altal meretezett es javasolt ventillatort szereltem, azota nincs penesz telen sem. (a ventillatort minden zuhanyzas/furdes elott be kell kapcsolni). A halokban, ahol megy a heat pump, lehetetlen elkerulni az ablakokon levo reggeli vizomlest. Meg ugy is, hogy a heat pump-ot egesz napkozben dehumi funkciora allitom. Javaslatkent erkezett, hogy kis teljesitmenyu ventillatorral fujjunk be kintrol levegot. Egyelore gondolkodom rajta. A dupla uvegezes project elbukott. Nem kimondottan az ara miatt, hanem a modszer rettenet roncsolassal jar 🙁 Ugyhogy a javaslatom a penesz/para elkerulesehez: legkozelebb dupla uveges pecot keressetek 🙂

Leave a Comment

Scroll to Top