Kovászos kenyér

Pokeren mostanában nem voltam, és ami az egyik legjobban hiányzik az a Béla féle kovászos kenyér. Elvileg nettó 15 perc alatt kész ha nem számoljuk a várakozási időt, és “csak” a kováasz kell hozzá. Amit nem tudom honnan lehet beszerezni:)

Na de lássuk a receptet:)

A kovasz eletben tartasa

50 gr regi kovaszt kiveszunk es osszekeverjuk 100g vizzel es 70gr liszttel.
Ezt hutoben taroljuk, nagyjabol ​ket​ hetet kibir ujabb “etetes” nelkul. A legjobb a suteshez 3-5 nap mulva, amikor buborekos, de gyakorlatilag mindegy mikor keszitesz belole kenyeret.

Elokeszultek:

Este 13gr (kb. egy evokanal) kovaszt kiveszunk a hutoben tarolt kovaszbol es osszekeverjuk 80gr vizzel es 65gr liszttel. (sot ekkor meg semmikeppen ne adjal hozza, mert nem fog feljonni a kovasz!!) Ezutan langyos/meleg helyre tesszuk, kb. 8-10 orara amig nagyjabol a duplajara novekszik es buborekos lesz. Ez homerseklet fuggo, ki kell tapasztalni.

A kenyer gyurasa:

10gr sot es 215gr vizet osszekeverunk es hozzaadjuk az elozo este bekevert kovaszt, ami remelhetoleg eleg aktiv mar (buborekos es “takony” allagu). Ezt is osszekeverjuk, majd hozzaadjuk a 360 gr lisztet. Ebbol lehet 40gr rozsliszt vagy teljes kiorlesu liszt, en mondjuk az egeszet finom lisztbol csinalom.
Kb. fel-egy orat hagyjuk allni ​(en 6-8 orat is szoktam, mert kozben dolgozom a gyarban, nincs nagy jelentosege) ​az igy osszekevert anayagot, majd utana jol meglisztezett feluleten osszegyurjuk az egeszet, amig csomomentes es ruganyos nem lesz. Megformazzuk es homerseklettol fuggoen hagyjuk kelni ​formaban (banneton a kulcsszo) 6-8 esetleg 10 orat is. En le szoktam takarni egy konyharuhaval, amit bevizezek. Igy talan nem annyira szarad ki a kenyer. Akkor jo, ha a sutoben meg egy nagyon picit kel. Sokat nem szabad neki, mert akkor a nagy hotol hirtelen novekszik es szetrepedhet vagy csak belul a tetejen nagy buborekok lesznek, lyukas lesz a szelet kenyer.

Sütés:

220 fokon sutom 44 percig also es felso melegitessel, nem hasznalom a legkeverest vagy pizza sutes modot. ​8​-​10​ perc utan (addig meg kel a kenyer a sutoben egy kicsit) egy masik tepsit teszek a kenyer fole es akkor nem eg meg a teteje. Sutotol fugg, ezt is ki kell tapasztalni, de nekem szerintem mar a harmadik-negyedik kenyer egesz jo lett.

A mester munka közben:

7 thoughts on “Kovászos kenyér”

Leave a Comment

Scroll to Top