Mit is csinálsz tulajdonképpen?

Sokan kérdeztek, mit is csinálok mióta ki költöztünk.
Igy gondoltam először írok egy bejegyzés arról, hogy miképp is alakult az itteni életem, munkaügyileg elsődlegesen.

Szóval, 2017-ben mikor kiérkeztünk Anna összesen 6 hónapos volt, igy egyértelműen nem is terveztem rögtön munkát keresni. Majd úgy hozta a sors, hogy egész hamar kellett munkát vállalnom es szerencsésen találtunk egy szuper jó fej, kedves hölgyet aki úgynevezett “home based childcaret” vezetett otthonról, ami azt jelentette, hogy mint mondjuk egy nagyi 4 kis manóra vigyázott napközben a saját otthonában. Összejárt más hasonlóan dolgozó hölgyekkel es csináltak minden fajta programokat a kicsiknek. Anna imádta nagyon, es igy én eltudtam kezdeni munkát keresni, dolgozni.

Kaptam is volna munka ajánlatot kb. két heten belül a cityben, viszont sajnos nem tudtunk megegyezni a munkaidőben. Ekkor esett le, hogy ez nem fog működni Gulf Harbourbol. Egyszerűen túl messze lakunk a citytől, a be-es visszautazással annyi idő elmegy, hogy kb. 4 óra hasznos időt tudnék dolgozni egy cégnél maximum es akkor meg nem volt divatban az otthonról való munka végzés. Igy elkezdtem a környéken keresni, nulla sikerrel, mivel rettentő kevés szakmámba, es más munkalehetőség se volt meg akkor Gulf Harbour környéken. Most sincs sok de picit jobb a helyzet, sokkal jobban ki épült mar azóta. Nem volt mese felcsaptam takarítónőnek.

Annyira cél orientáltak vagyunk, hogy én totál pozitívan éltem meg. Tök jól lefogytam, es meg pénzt is kerestem es meg sok irodai munka órabérénél is jobban kerestem. Ami “vicces”. Persze azt tudtuk, hogy ez nem maradhat igy, ez csak is átmeneti megoldás lehet.

Egy idő után a tervezettnél előbb, újratervezettünk es átköltöztünk a varos másik felere, ahonnan mar szignifikánsan közelebb volt a belváros, azaz harminc percre.

Ehhez azért az kellett, hogy Máté találjon egy jobban fizető allast, mert cserebe, hogy közelebb a varos, a lakás bérlés is drágább természetesen. Az új munkahelynek a további előnye meg az volt, hogy igy be tudtuk adni a letelepedési engedélyre a kérelmet.
Végre újra tudtam jelentkezni irodai munkákra. Leven világ életemben HRben dolgoztam, anno Recruitmenttel kezdtem viszont a helyi munkajogot nem ismertem, adott volt, hogy recruitmentben kerestem munkát, nem céges HR berkekben. Főleg mivel itt picit mást jelentenek azok a munkakorok amikben anno dolgoztam, mindegyikhez erősen kellett volna nem csak simán a munkajogi ismeret, gyakorlati helyi tudás is.
Recruitment alapvetően mindenhol ugyanaz. O bocsánat, recruitment, állásközvetítést jelent. Elég gyorsan konkrétan az első interjúmból rögtön ajánlat is lett, aminek örültem mint a majom a farkának. Majd leesett, hogy ez sajnos nem fog működni, mert a cég csak nyolcórás verzióban gondolkozott, amit a 3 gyerek mellett nem tudtam elvállalni, Igy ezt visszamondtam.

Majd találkoztam egy “recruit to recruit” tanácsadóval. Itt külön munkaerő közvetítők foglalkoznak a toborzási szakmával foglalkozókkal. Linkedinen találtam es írtam rá, majd találkoztunk egy kávéra. Tok jót dumáltunk es O ki közvetített több céghez is különböző pozíciókra, mindegyik a toborzás területen volt.
Itt is elég jól jártam mert rögtön az első céggel megtaláltuk a hangot, nyitottak voltak a részmunkaidőre és rettentő gyorsan lezavartak a 3 kör interjút velem. Volt egy interjúm a későbbi főnökömmel, majd a cégtulajdonosokkal, majd a csapatból par senior tanácsadóval. Szerencsemre egyöntetűen pozitív volt mindenki, igy rögtön tudtam is kezdeni náluk. Ez sok infót, tapasztalatot adott nekem az itteni munkaerőpiacról, lévén igen széles témakörben interjúztattam, közvetítettem ki embereket. Konkrétan a fizikai munkást es ITs szakembereket leszámítva minden típusú munkakörrel foglalkoztam.
Ez egy határozott idejű szerződés volt, míg az egyik csapattag Európába utazott hosszabb időre. (svéd származású).

Mikor lejart a szerződésem, es a svéd lány is visszatért, újra felkerestem aki ide közvetített ki, hogy hajra keressünk újra egy jó pozíciót nekem. O lelkesen segített, hiszen jó vissza jelzést kapott rólam.

A következő cég, adta a legtöbb infót, tapasztalatot a jelenlegi munkámhoz. Ugyanis sikerült egy olyan cégnél elhelyezkednem akik kifejezetten külföldről kerestek, “hoztak be” munkaerőt ide Új-Zélandra, de inkább a digitális marketing, toborzás részével foglalkoztak es vízum ügyintézéssel akkoriban es itt kellett a recruitment folyamatot kiépítenem, az az üzletág meg nem volt kialakítva náluk. Nagyon szerettem ezt a céget, a feladatot, a csapatot mindent. Rugalmasak voltak, hagytak érvényesülni, szóval minden jó volt.
Viszont jött a covid.
Igy idő elött be kellett fejezni ezt a vonalat, mivel Új-Zéland lezárta a hatarait, már nem volt lehetséges munkaerőt behozni. A cég ezen üzletága bezárt. Én elveszítettem a munkámat.

Mivel rettentően sok cég becsődölt akkoriban, a munka keresés nem igazan volt opció, hacsak nem egészségügyben dolgozott valaki. Igy újra terveztünk. Jött is az ötlet, hogy végül is volt egy időszak amikor én elvégeztem egy digitális szerkesztői iskolát. 😀 Szóval mi lenne ha: weblap szerkesztéssel foglalkoznék!
Lehet otthonról végezni, flexibilis, tok mindegy, hogy épp lockdown van vagy sem.
Igy felfrissítettem a tudásomat, megtanultam a Word Presst, Máté segített es technikai kérdésekben ott volt ha kellett. Szépen lett is pár ügyfelünk, lassan haladtunk, haladtunk.

Majd látszott, hogy most mar végre lecseng a covid. Egyre több ember irt ránk, rám, hogy segítsek nekik kijutni. Sokaknak segítettünk is.
Meg covid elött voltak akik laktak nálunk es úgy kerestek munkat. Illetve meg Covid előtt Petra- bevándorlási tanácsadónk – összekötött Szilvivel aki egy internetes csatornát üzemeltet kifejezetten külföldre költözőknek. A weboldalan gyűjtött össze különböző szakembereket akik hasznosak lehetnek egy ország váltás során. Majd Covid után sokan vettek fel újra a kapcsolatot velem akik Új-Zélandra terveztek költözni, még Covid előtt es munka keresésben kertek a segítségem, illetve általános információk, praktikus tudnivalókról érdeklődtek.

Szép lassan ezek az elmenyek, sikerek hoztak úgy, no meg, hogy egyre több es több ember irt es mar jelentős idom ment el azzal, hogy válaszolgattam mindenki kérdésére, jött az ötlet, hogy csinálhatnám ezt teljes munkaidőben. Igy is úgy is megkeresnek az emberek, jó érzéssel tolt el, ha valakinek tudtam segíteni, akkor miért is ne ez legyen a munkam. Igy született meg először meg név nélkül, majd névvel a Job for Visa.

Mindezek mellett, írtam először magyarul, majd angolul egy hasznos információkat tartalmazó e-bookot Új-Zélandról, az Új-Zéland Kisokost, ami összefoglalja a legtöbbször feltett kérdésekre a választ. A magyar országi, Új-Zélandi konzulhoz is eljutott aki átolvasta, kiegészítette, es kifejezetten tetszett neki. Beszéltünk róla, hogy nyomtatásba is kerül, de túl drága lett volna, nem érte meg, igy csak digitális formában érhető el, ami szerintem praktikusabb is.

Azóta is a Job for Visat csinálom, mellette a Mindenamikulfold oldalon, csatornán vagyok elérhető. Most mar nem csak Új-Zélandra segítek kijutni valakinek. Ha valaki Kanadába, Ausztráliába, Új-Zélandra, vagy akar az Egyesült Királyságba próbál találni munkát es elakadt, vagy nem tudja hogy kezdjen neki, akkor hozzam tud fordulni segítségért.

Mar nem csak Magyarországról keresnek meg, a világ minden tajáról. Többen Dél-Afrikából, Singapore-ból, az Egyesült Királyságból, Kínából es Indiából, illetve az idei évtől mar nem csak egyedül dolgozom a cégben.
Emellett elkezdtem a bevándorlás ügynöki képzést, aminek a felen túl is vagyok igy egy olyan fel év múlva mar majd teljeskörű szolgáltatást tudunk nyújtani valakinek aki Új-Zélandra szeretne költözni.

Úgy érzem megtaláltam magam, folyamatosan haladok előre es vannak további terveim is a növekedésre, ha növekedni akarnék. (ebben még nem vagyok biztos 😊 )

Az élet szép!

Szép napot mindenkinek!

Szerintem következőleg leírom, hogy Máté miket is dolgozott, bar ez lehet nem férne ki egy bejegyzésbe, mert egyszerűen annyira sokat dolgozott es sok mindent es meg most is, hogy mar meg kapta a „the Beast” nevet 😊 Magyarra nem is tudom miképp lehet jól lefordítani. Egyenes jelentése a Bestia – de ez nem írja a jelentest ami itt egyértelműen azt jelenti, hogy valaki olyan akinek mondhatni emberfeletti teherbírása van es akinek odaadsz egy feladatot es azt egy rekordidő alatt letolja kiváló eredménnyel, nyávogás nélkül. Na, ez Máté. 😀 

 

Leave a Comment

Scroll to Top