Opportunista vezetés

Nem kifejezetten a bal oldali vezetés furcsaságáról szeretnék írni. Inkább arról, hogy mennyire más a vezetési kultúrája Új Zélandnak mint Magyarországnak. Anno mielőtt érkeztünk azt hallottuk, hogy kifejezetten udvariasak, nyugodtak a vezetők, ritka a dudálás, kiabálás, idegeskedés. No ez részben igaz.

  • ritka a kiabálás,
  • ritka a dudálás,
  • nagyon ritka az idegeskedés

Fontos megjegyzés: ezek az ÉN tapasztalataim, aki nem Aucklan belvárosában vezetek. Viszont rendszeresen megyek ki az autópályára.

Ami egyáltalán nem igaz, hogy udvariasak lennének. VISZONT!

A blog címe maximálisaan beszélő cím. Ugyanis, igen itt ha ki akarsz fordulni a főútra nagy eséllyel senki se fog megállni. Nézned kell a forgalmat és ha van hely menjél, fordulj ki. Ne várd meg míg valaki megáll és az egész sort feltartja. Ha látják, hogy elkezdesz kifordulni, nem hülyék, fognak lassítani. Amikor dugó van, akor is a tömeg folyamatosan mozog, halad. Van egy ütem, nem szakítja meg az ütemet egy-egy okostojás a kivágásával, szabálytalankodásával amivel majda későbbiekben feltartja még jobban a forgalmat.

Ha megszűnik egy sáv, akkor természetes módon zipp-zar elven engedik be az autókat a megmaradó sávba. Nem kell indexelni se ehhez, mert ez természetes. Így konkrétan kb. még lassításról is alig beszélünk. Előre néznek a vezetők, látják, hogy a sáv megszűnik és szépen beengedik az autókat.

Mikor ráhajtok az autópályára és a sávom megint csak megszűnik, akkor kell indexelni, viszont a legtöbbször eleve besorolnak a belső sávba az autósok így szépen könnyedén ott is vagy a pályán.

Visszatérve a kanyarodásra. Van egy szuper dolog ami az egészet megkönnyíti. Az utakon középen van egy sáv amely arra szolgál, hogyha kanyarodsz jobbra vagy balra akkor odakihúzódsz és onnan fordulsz. Így megintcsak nem tartod fel az egyensen haladó autóstársaidat. Ez szerintem egy roppant szuper dolog. Alább a kép:

IMG_7071.JPG

Nagyon ritkán volt, hogy rámdudáltak. Pl. pont ma. Ami teljesen oké is volt, mert elgondoloztam a piros lámpánál és nem vettem észre, hogy zöldre váltott. Így a mögöttem álló megpöccintette a dudáját. No nem ám mint mondjuk egy frappánsra sikeredett inkontionencia reklámba tennék….

Szóval a baloldali közlekedés igen fura ha nem ehhez vagy szokva. Pár hét alatt meg lehet szokni könnyedén. Összeségében nagyon szeretek itt vezetni. Nem érzem, hogy stresszelnem kéne a körülüttem levő itélkező, ordibáló, rohanó autós miatt. Ha hibázom akkor se övültik le a fejem.

 

 

0 thoughts on “Opportunista vezetés”

  1. szerintem kifejezetten jó a magyar közlekedési kultúra, európai szinten. igaz máshol sem nagyon volt gondom. ez az extra sáv mondjuk tényleg nagy könnyítés.. 🙂

    1. No hát Te vagy az elso ember akit ismerek es Jonak minositi a magyar vezetesi kulturat:) egyaltalan emlit vezetesi kulturat mint valid erteket 🙂 kellemes vezetest 😉

  2. Pingback: Határátkelő – Kérdezz Felelek – Öt bőrönddel Új Zélandra

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top