Kivándorlás, külföldre költözés

Should I Stay or Should I Go ooo

Ahogy látom sokakban felerősödött a gondolat, hogy körül nézzen a nagy világban és esetlegesen országot váltson.
Általánosságban is azt tapasztalom, hogy amióta írjuk a blogot folyamatosan kerestek meg bennünket kérdésekkel, segítség kéréssel Új-Zélandra költözés, kivándorlás kapcsán. Viszont az elmúlt években egy reszt a COVID majd a jelenlegi történések miatt jelentősen megnőtt az írok száma.
Szívesen segítünk, válaszolunk mindenkinek. Akik már írtak, tudják már mondhatjuk főállásban foglalkozom tengerentúlon élőknek abban, hogy ki tudjanak költözni külföldre. Segítek a kivándorlásban, nem csak magyaroknak.
Helyi tapasztalatom Új-Zélandról van természetesen, de maga a karrier tanácsadási metódusom, teljesen alkalmazható bármelyik országra.
Próbálom mindenkinél a sima állás keresés elkezdése előtt körbejárni maga a döntéshozatal kérdését.
A kivándorlás egy nagy döntés.
Azt nem állítanám, hogy örökéletű, mert lehet újra tervezni, tovább költözni, visszaköltözni. Viszont állíthatjuk, hogy általában az ember, főleg ha már családdal együtt lép meg egy országváltást, kivándorlást, akkor előreláthatólag ezt egy alkalommal szeretné meglépni.
Mivel szakmám a karrier tanácsadás területen túl, Coaching, igy innen jön, hogy ha a kérdező, érdeklődő nyitott, akkor próbálom átgondolni vele, hogy a döntése biztos.
Átbeszéljük, hogy esetleg nem egy álmot kerget, illetve „csak” menekül egy valóság elől es hallotta, hogy itt jó, sokan mennek….
-Megyek én is! Ha nekik jó, nekem is jó lesz! Olyan szép képeket postolnak mindig!
Egy új országba költözni meg ha jó anyagiak között is maradsz az átköltözés után, rögtön van jó fizető állásod, állásotok, akkor is előre nem-látható / nem-tervezhető események sora.
Az ország ahova költözöl lehet fejlettebb, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Te/Ti rögtön tudjátok ennek minden aspektusát élvezni. Nem véltelenül szoktak az ország váltást, kivándorlást, emigrálást, újrakezdésnek is hívni.

Ez teljesmértékben kifejező megnevezés szerintem. Újra kell építened magad.
“Újra” megismerned az új ország adottságait, új barátságokat kell kötnöd, a szakmádban szinte újra kell kezdeni a ranglétrát.
Az elején a mindennapok alapvető kérdéseire is választ kell keresned, segítséget kell kérned, kérdezned kell, internetet böngészel. Akár, olyan egyszerű dolgokra gondolva, hogy hol tudsz venni egy jó kiflit – sehol 😀 – na jó ez nem igaz pár városban vannak magyar pékek is.
Ugyancsak a fejlettebb ország azt is jelenti, hogy az otthoni spórold tőkéd itt jelentősen kevesebbet ér.
Egy mondatban úgy szoktam megfogalmazni, hogy az első 1-2 akar 3 év, az BEFEKTETES.
Befektetésként kell látni, felfogni egy országváltást, kivándorlást. A pénzed nagy eséllyel nem nőni fog, hanem csökkeni. Kinek jobban, kinek kevésbé.
Ugyancsak érzelmileg is. Itt a legjobb szó a HULLAMVASUT!
– Mikor sétálsz a közeli óceán parton, vagy épp felmásztatok egy közeli hegyre, vagy csak épp rád mosolygott egy járókelő az utcán és a pénztárnál nem morgolódnak az emberek a sorbálláskor, és látod a gyermekeid szabadon es boldogan rohangálnak egy paradicsomi környezetben nagy eséllyel meg a szemedben a könny is kicsordul a csodától.
– Viszont vannak olyan szakaszok is amikor teljes mértékben tanácstalannak érzed magad és az önbizalmad a béka popsija alá bújik el mélyen, hogy már meg se találod. Ilyenkor nagyon jó ha van melletted valaki aki segít es felkapcsol egy elem lámpát es megmutatja, hogy ott van az, csak elbujt, DE elő tudod venni es újra tudod nevelni, fejleszteni.
Önbizalom, a magad megkérdőjelezése amit a legjobban kiemelnek. Ezt látom a legtöbbet a nem csak Magyarországról költözők esetében. Mivel újrakezdés, ezért az otthon megszokott, már vakon is tudod mi, hol van, hogyan működik tapasztalatod itt nincs. Ezt nagyon nehéz elképzelni megtapasztalás nélkül. Hiszen ezek olyan tudások amiken nem gondolkozol amig ott van, csak használod, mondhatjuk mint egy reflex szerű tudás. Reagálsz gondolkodás nélkül.
Fontos, senkit se szeretnék lebeszélni, elrettenteni. Inkább csak arra sarkallnék, hogy alaposan gondolja át a döntését. Próbáljon meg begyűjteni minél több infót, minél több emberrel beszéljen, olvasson. Viszont ha döntött, akkor döntsön. Annak egy IGAZI Döntésnek kell Lennie, ELHATAROZASNAK.
Ha többen jöttök, mindenkinek benne kell lenni a DONTESBEN. Egymásra lesztek szorulva, meg kell értenetek egymást. Segíteni, elfogadni, felhúzni, támogatni és még folytathatnám a szinonimákat.
Alább próbáltam összegyűjteni azokat a kérdéseket amelyeken szerintem érdemes eltöprengeni, átbeszélni vagy magunkkal, ha nem egyedül jössz/jöttök akkor a partnereddel. Sőt ha a gyerekekkel jöttök és Ok mar kellően nagyok akkor velük is érdemes szerintem átrágni egy részét a kérdéseknek. Ha már szinte felnőttek, akkor mindenképp javaslom.
– Mi fog változni ha ki költöztök? Milyen változást reméltek tőle?
– Mit vagy/tok hajlandó feláldozni a kikötözés sikeressége érdekében?
– Mi az a pont amire azt mondjatok, hogy nem jött össze a kikötözés?
– Akkor mi a B terv?
– Ha elképzeled, hogy nem találkozol az otthon maradt családoddal akar évekig, miképp érzed magad?
– Ha nem találkozol a barátaiddal évekig? Nincs kivel összefutni egy sörre, munka után, vagy nincs kire rá csörögni gyorsan megbeszélni valamit?
– Mi a terv a partneredre? Mit fog dolgozni?(sokszor először csak az egyik felkap állás ajánlatot, vagy csak O beszel angolul)
– Szakmai visszalépés. Mennyire fontos számodra, megtartani a már elért eredményeidet?
– Mennyire érint negatívan, ha az első időkben ez mondjuk 1-2 évben visszakell lepned es újraépítened magad?
– A bizonytalanság kezelésetekről mindenképp gondolkozzatok. Mikepp éltek meg olyan szituációt amikor nem tudtok mindenre felkészülni es totál váratlan/ismeretlen tényezők akar totálisan keresztül húzzak a terveiteket.
– Mindketten úgyannyira akartok jönni?
– Kinek mi a motivációja?
– „A gyerekek jövője” a legtöbbször hallott motiváció.
– Pontosan mit jelent ez nektek? Mi lesz pontosan amit reméltek az itteni jövőjükkel kapcsolatban?
– Tudsz/tudtok e segítséget kérni ha kell? Úgy általában értve, tudsz-e segítséget kérni, ha elakadsz valamilyen témában es ettől nem érzed magad kiszolgáltatottnak, gyengének, kevesebbnek.
Ha végig olvastad és úgy érzed szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot akkor a kapcsolatok fülecskén meg tudod tenni.
Illetve, tudsz írni a suzanne@mergodon.com email címre, arról, hogy hol tartasz a gondolkodásban, esetleg hol lenne szükséged segítségre, vagy csak információra, vagy ha konkrétan a munka keresésben kérsz tanácsot.

Kapcsolat

Illetve ha szeretnél alap információkat gyűjteni Új-Zélandról, akkor innen le tudod tölteni az e-könyvemet, ahol tényleg alap infókat szedtem össze, mint: Mi-Mennyibe kerül, Egészségügyi rendszer, Iskolarendszer, Időjárás, Fizetések, Lakhatás stb…

E-book


Remélem a fenti gondolatok segítenek a döntés meghozatalban. 🙂

Scroll to Top