A veszteseg fogalma – a Sved model

Egy kis gondolat ebreszto – nem lennek most politikus az egyszer biztos. Jatszol egy strategiai jatekot, es a kovetkezo lehetosegek kozul valaszthatsz. Kitort a vilagjarvany, hogyan reagalsz mint az orszag vezetoje.

  • Teljes blokad ala fogom az orszagot, senki se ki se be. Kovetkezmenyek: rovid tavon megmentesz egy csomo embert, viszont fel even belul az emberek 30% munkanelkuli lesz, zavargasok tornek ki, es tobb evre visszaesik az orszag gazdasagi novekedese.
  • Felkeszitem az egeszsegugyet a jarvany kezelesere. Kovetkezmenyek: a felkeszites ellenere meghal a lakossag 5%, viszont a gazdasagi mutatok kilonek a tersegben es az orszag stabilitasban tuleli a kovetkezmenyeket. Vezetokent egesz eletedre megbelyegezette valsz, bar nem itelnek el soha. A sved pelda.

Nem gondolom hogy barmelyik megoldas is jo lenne, viszont az is biztos hogy nincs jo megoldas. Senki nem akarta ezt a jarvanyt, de ez van. Es mivel ez az elso ilyen, ezert nincs is gyakorlatunk a kezelesebe, es a kovetkezonel mar biztos hogy okosabbak leszunk. Es persze a kerdeskor sokkal arnyaltabb a fent emlitett ket extrem peldanal. Viszont talan kivaloan alkalmas arra a dolog, hogy lassuk hogy nincs jo megoldas, ebbol veszteseg lesz, es azt sajnos el kell tudni fogadni:(

Ilyen forman nekem most a legfontosabb hogy megtobbet dolgozzak mint eddig, megtegyek minden olyan dolgot amit eddig nem tettem meg, es azon jarjon a fejem hogy miket tudok majd meg megtenni hogy kezelni tudjam a kulonbozo lehetosegeket.

Peace!

1 thought on “A veszteseg fogalma – a Sved model”

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top