Mesterséges intelligencia és a dugó

Kedden jöttünk hazafelé, és valami baleset volt északon Silverdale felett. Pont ott ahol nekünk le kellene fordulni. Ezt írták mindenhol lelkesen, az autópályán, a radióba, szóval rápillantottunk a google/waze/apple maps-re, hogy mit javasol megoldásnak.

Persze azonnal az autópálya melleti út jelent meg mint lehetséges alternatíva, és amikor mi néztük már az összes progi erre tett javaslatot, és jó 20 perc különbséget látott a két megoldás között:

Screen Shot 2017-08-08 at 17.37.35

A fotót akkor csináltam amikor már hazaértünk, de még így is ezt látta a kevésbé rázos utnak, mintsem az autópályán maradni. A fotón jól látszik, hogy mikor mentünk le jobbra, az persze nem hogy mekkora volt a dugó az autópályán, de hatalmas.

Hogy jön ide a mesterséges intelligencia? Nos Csanáddal nézegettük, hogy hány percet ír megérkezésnek, és a kezdeti tippjehez képest 10-15 percet tévedett. A magyarázat logikus. Mivel a baleset, pont akkor történt amikor mi elindultunk, ezért a dugó még kialakulóban volt, és ezzel nem tudott számolni a rendszer. Amikor mi lefordultunk, akkor a bekötő uton sem volt még semmi torlódás, de ahogy mi odaértünk, az elöttünk lévő autók feltorlódtak – hiszen más is ezt az utat használta, és egyébként nem szokta használni, tehát hosszabb lett a menetidő.

Jogos persze a kérdés, hogy akkor milyen hülye is ez a program, hiszen értelmes ember módjára, ezt simán ki lehetett volna következtetni, és plusz időt rárakni és máris lehetett volna tudni az érkezési időt. A valóság viszont az, hogy a program nem tudja ezt kezelni, illetve nem implementáltak bele ilyen funkciót, ami nem látható eseményekkel számol. Alapból figyelembe veszi:

  • Melyik időszakban melyik út mennyire szokott leterhelve lenni (napszak, hétköznap, hétvége, ünnepek)
  • Az adott leterhelésen az adott útszakaszon mennyi idő átjutni
  • stb…

Ezek alapján hihetetlen pontos előrejelzést tud adni, hogy mikor mennyi idő általában elérni A pontból B pontba. Ezt a számítást mi már nem igazán tudnánk ennyire pontosan megadni mint a gép, tehát “okosabb”.

Viszont extrém szituációban ezek a megoldások használhatatlanak tünnek de inkább csak nem megbízhatóak, tehát megfelelő módon kell kezelni. Viszont ami miatt nagyon jól müködnek az az, hogy jól látta, hogy megéri a hosszabb utat választani, mert a dugó már akkor sokkal nagyobb volt a főúton mint a mellék utakon, csak az idő faktorral nem tudott még mit kezdeni…:)

0 thoughts on “Mesterséges intelligencia és a dugó”

  1. Pingback: Határátkelő – Kérdezz Felelek – Öt bőrönddel Új Zélandra

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük