Suli bejelentkezés, avagy hanyadikosok lesznek jövőre?

Egyik bejegyzésünkben említettük, hogy jelezte a suli, hogy jó, ha belehúznak a kicsik a tanulásba. Bele is húztunk, naponta tanultunk velük, gyakoroltuk a betűket.  Emellett bementem beszélni külön-külön a tanáraikkal, majd az igazgatóhelyettes hölggyel, plusz az alsós tanárok vezetőjével is. Kiderült, hogy aki anno szólt nekünk, kicsit túlzott. Ő igen nehéz folyamatnak írta le az évismétlés engedélyezését, kb. lehetetlen kimenetelnek. Ami alapján a srácoknak, hipp-hopp ott kéne tartaniuk mindenben, mint egy angol anyanyelvű gyereknek. Emiatt ijedtünk meg.

A lényeg beszéltem a tanárokkal és mindkettő megnyugtatott, hogy szerintük, tök jól haladnak a srácok, az évismétlés kifejezetten javasolják, hogy már biztosabb angol tudással tudjanak új dolgokat tanulni a Rékuék, tényleg értsék amiről szó van napközben. Megkerestem ezután az igazgatóhelyettes hölgyet, aki egyben a plusz fejlesztő órákat tartja, illetve szervezi. Nagyon szimpatikusan eleve Ő ajánlotta fel a lehetőséget, hogy Réka másodikban, Gergő elsőben folytassa a sulit februártól a nyári szünet után. Továbbra is járni fog Réka a külön angol foglalkozásokra és még plusz fejlesztő órákra, mint például, ahol gyakorlatiasabban veszik az angolt, pl. sütnek, slime-ot készítenek, építenek. Ezen a gyakorlatias órákon a lényeg, hogy a szókincsük úgy gyarapodjon, hogy közben épp csinálják vagy használják azadott új szót. Van valamilyen mozgásos/ritmikus foglalkozás is, kicsit a TSMT-hez hasonlítanám. Ide is járnak suli időben. Szóval kap egy csomó plusz támogatást is. Maga az igazgatóhelyettes mondta, hogy ha nem rohanunk Gergővel sehova, akkor Ő mindenképp elsősnek tartaná meg, így több ideje marad játszani, erősödni angolból, plusz nem lesznek egy évfolyamban Rékával, így nem okozunk felesleges önbizalmi problémát. Mivel mi aztán nem siettetjük az iskolát, a srácokat, persze rögtön bele is egyeztem. Gergő úgy se lenne sulis még egy évig Magyarországon se. Így is bőven előrébb lesz, ha belegondolunk, mint otthoni korosztálya, hiszen Ő egy év múlvára alap dolgokat fog tudni írni/olvasni.

Ezután a még beszélgettem az alsós tanárok vezetőjével is, aki mindenben támogatta döntést. Megkért segítsek egy mondjuk úgy felmérő tesztet csinálni Gergővel, hogy lássa a valódi tudását a világról, ne legyen akadály az angol. Majd fogunk egyet Rékuval is csinálni. Ilyen tesztet szoktak csinálni a gyerekekkel, 5,6,7 éves korban (lehet, hogy évente ezt nem tudom). Olyasmit kell elképzelni, hogy tudja e az ellentéteket, alapvető ismereteket, felismeri e mi az a betű, betűt és szót megkülönböztet-e, alapvető következtetések, logikai sorok. Aranyos totál gyerekbarát a teszt. Nagyon örültem, hogy ott lehettem és jó párszor meglepett Gergő, mert sokszor nem is kellett a fordítási segítségem. Ezután átbeszéltük, hogy az eredménye tök jó lett, alapvetően akár mehetne másodikba is, ami látszik, hogy az angol miatt még nem tud “kijönni” minden, amit tud, vagy esetleg félreérti a feladatot. Vagyis, kapjon egy évet, ahol szép nyugiban elsajátítja az angolt és akkor szárnyalhat. Ezután megmutatta, hogy nekik, mint tanároknak, melyek azok a területek, amelyek megmutatják mire figyeljenek Gergő tanításánál és ezt megosztja majd a tanárokkal, akik Gergőt tanítják.

Rékával is megszervezzük majd ezt a tesztet hasonlóan a segítségemmel. Viszont már előre megegyeztünk, hogy biztos szerinte is, hogy Rékának is az ad egy magabiztos keretet, ha a másodikat az elejétől csinálhatja végig, így neki is már tuttibb angollal lesz meg a másodikos anyag.

Összességében totálisan megnyugodtunk Mátéval, így biztosak lehetünk benne, hogy mindkét manó kényelmesen nyugodt tempóban haladthat a suliban. Az majd még kiderül, hogy ugyanazok maradnak a tanáraik, erről még nem tudtak nyilatkozni. Mivel a rendszer elvileg az lenne, hogy minden évben új tanár, viszont mivel csak félévben csatlakoztak, plusz nem anyanyelvűek és a jelenlegi tanáraik jól kezelik ezt a szitut, így Ők maguk is még töprengenek melyik megoldás a jobb. Maradnak a régi tanáraikkal, vagy újhoz kerülnek. Meglátjuk. Ezen már nem aggódom/unk.

Happy End. 🙂

 

0 thoughts on “Suli bejelentkezés, avagy hanyadikosok lesznek jövőre?”

  1. Fáy Balázsné

    Ez tök jó, jól haladnak a srácok. Nagyon jó az az iskola, látszik, hogy törődnek a gyerekkel és nem nagyolják el. Várjuk a további beszámplót, ha lesz új. Puszi!

  2. Nagyon szimpatikus ez az oktatási rendszer! Jó,hogy nyelvileg megerősödve kezdik újra az évet!Nagyon remek teljesítmény tőlük,amit elértek zéró nyelvtudással! Gratulálunk _természetesen nektek is – és további sikereket kívánunk sok.sok szeretettel!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük