Ünnepek kiwi földön

Ígértem, hogy írok egy bejegyzést hogyan is ünneplik az ünnepeket a kiwik. Részletekben már írtunk róla, de itt próbálom összefoglalni és persze a saját aktuális élményünket is belefűzve.
Szóval kezdjünk a téli-azaz a nyári ünnepekkel.

1. Halloween, Mindenszentek, Halottak napja.
Itt nem csak a Halloween részével találkoztam, vagyis amikor gyerekek, felnőttek beöltöznek bárminek és cukorka gyűjtő kosarakkal járják az utcákat. Kopogtatnak az ajtón és Trick or Treat vagyis Csíny vagy Cukorka felkiáltással próbálják megijeszteni az ajtónyitót. Alapvetően az egész a minél több édesség gyűjtésről szól, illetve, hogy szabadon mászkáljunk az utcán viccesen vagy akár ijesztően beöltözve. Vannak házak, kerületek, akik hihetetlen energiát raknak bele, hogy feldíszítsék a területüket. Voltunk olyan helyen is ahol egy egész labirintust építettek, roncs autóval, műcsontvázzal, műhullával és lelkesen ijesztgették aki betért. Konkrétan ott sorban állás volt, hogy bejusson az ember. Van ahol, feldíszítik a házat, viszont elmennek ők is kóricálni, ilyenkor egy tálban kiraknak cukorkát, néha kiírják, hogy csak kettőt vegyél, hogy maradjon másnak is. Itt ahol mi lakunk van pár olyan utca ahol a felnőttek mini bulit szerveznek, vagyis boros pohárkával mászkálnak a gyerekek mellett és mikor a gyerekek kérik a cukorkát ők borocskát kérnek és kapnak. Ezt máshol még nem láttam. :D:D

Idén a Halloween picit másmilyen itt Aucklandben, mert jelenleg nem szabad a Covid miatt a klasszikus mászkálunk az utcán becsöngetünk ismeretlenekhez és édességet kérünk. Így vannak akik díszítenek, vannak akik nem. Van aki rakott ki becsomagolt édességet külön dobozokban, hogy onnan lehet elvenni, volt akik sütöttek a szomszédjaiknak halloween témájú sütiket és kisdobozban adták át. Sokan a postaládát díszítették fel, hogy legalább egy sima séta mellett legyen valami halloween hangulat.
Én azt tapasztalom, hogy ezeknek az ünnepeknek, dekorálásoknak itt nagy jelentősége van. Szeretik az emberek és szuper kreatív dolgokat találnak ki.
Hogy mennyire is szeretik, még egy mostani környezetben is ilyeneket láttam, sőt tudom voltak akik elővették a karácsonyfát és azt díszítették fel haloweenesen. …

Majd az otthoni Mikulás ünnep következik ami itt nincs. Nincs kiscsizma pucolás, nem kapnak mikulás csomagot, se virgácsot a gyerekek. Ennek ellenére árulják a mikulás csomagokat, mikulás csokoládét, kiwi csokit, karácsonyi kekszeket. Itt a fémdobozos kekszeknek sokkal nagyobb jelenlétük van.(angolok) És igen itt is elég korán megjelennek ezek a boltokban, mint otthon is. Sőt a Mikulás felvonulások ilyenkor vannak. Sajnos idén ezek elmaradnak ugyancsak. Ízelítő egy Mikulás felvonulásról. Amin mindenki megjelenik, nem csak a Mikulás, hanem rajzfilm karakterek, tündérek, tűzoltó autók, old mobilok feldíszítve, minden amit csak fel lehet vonultatni. 😀

Ezidőtájt indul az Elf on the Shelf időszak, magyarul a Manó a polcon. A Mikulást segítő manó a polcon. Ez arról szól, hogy egy manó figurát a szülők eldugnak egy megtalálható helyre amit a gyerekek nem érinthetnek meg, mert akkor a manó elveszíti a varázs erejét és akkor nem tud visszamenni este a Mikuláshoz és elmondani mit látott. A manók figyelik, hogy a gyerekek jók voltak-e az ünnepi időszakban. Inkább egy folyamatos manó kereső játék ez mint elrettentés, kb. ugyanaz mint a Mikulás tudja, hogy jó vagy rossz gyerek voltál. Ezt nem mindenki csinálja, de sokan, főleg akik UK háttérrel bírnak. Az elfek sokszor úgy vannak elhelyezve mintha épp valami csínytevést követnének el.

Ugyancsak a karácsonyi díszítés, akár karácsonyfa állítás elég korán indul itt. December 1 a legelterjedtebb időpont, de sokan már nem bírják ki és már novemberben feldíszítik a karácsonyfát és az egész lakást, házat, kertet stb…
Itt is mint az amerikai filmekben szokás kívül belül díszíteni. Mondjuk amikor beszéltem egy amerikai nővel, ő roppant mód hiányolta az Amerikában külön erre szakosodott cégeket, akik feldíszítik a házakat kívülről a saját dekor anyagokkal, fényeikkel stb. Majd le is szerelik a karácsonyi szezon után. Persze ez egy fizetett szolgáltatás. Itt ilyennel még nem találkoztam.
Különféle babonákat is hallottam már. Mint például rossz szerencse ha december előtt feldíszíti valaki a karácsonyfát, ha nem a legfiatalabb családtag helyezi fel a csillagot a fára és hasonlók.
Nem találkoztam a Hálaadás vacsorával itt. Akik tartanak is ilyet, inkább egy baráti-családi grillezés, ahol lelkes szakács van ott már hallottam, hogy a klasszikus töltött sült pulyka a menü. Viszont ez totál nem jellemző itt.
Viszont nagyon menő a Secret Santa. Vagyis amikor egy papírra felírjuk a résztvevők nevét és mindenki húz egy nevet, akinek majd vesz egy kisebb karácsonyi ajándékot. Általában is értékű dolgot. Ezt nagyon szeretik. Cégek is tartják, családok is főleg ahol a barátokkal kiegészítik a karácsonyi ebédet. Baráti társaságok is csinálják, szóval ez nagyon megy.
Hmm, na jó, de ki hozza az ajándékot és mikor?
Igen ez a legfontosabb kérdés. 😀
Szóval itt nem Jézuska hozza, sem az Angyalka. Itt a Mikulás hozza az ajándékot. Sőt itt nincs Szenteste, az Angyalka, Jézuska nem este érkezik, nincs gyertyagyújtás. 24-én kirakják a répát és a kekszet-tejet a Mikulásnak este, hogy majd éjjel amikor érkezik akkor tudjon egy kicsit nasizni, no meg a rénszarvasok is kapjanak valamit enni, hiszen a repülés roppant fárasztó dolog, főleg egy rénszarvas számára, no meg egy ajándékokkal telepakolt szánt röptetve, és egy óriás pocakkal megáldott Mikulást reptetve. Szóval megérdemlik a répát.
Szokás még kirakni karácsonyi zoknikat is, ami klasszikusan a kandallóra akasztanak fel, viszont mivel itt nem jellemző a kandalló, így ezeknek mindenhol picit más helye van. Mindenképp a karácsonyfa körül valahol. A karácsonyi zoknik névre szólók és valami apróság, édesség kerül bele.
Szóval másnap reggel van ajándékbontás. Majd általában a tengerparton grilleznek, vagy a kertben, sokszor barátokat, tág családot is meghívnak. Itt nem szűk családi körnek szül a karácsonyi ebéd, itt kifejezetten széles körnek. Étellel kapcsolatba is azt tapasztaltam, hogy totál vegyes felvágott ki mit eszik. Ami biztos, ha valaki szervez karácsonyi ebédet akkor kitesz magáért és persze mindenki a meghívottak közül, hoz valami finomságot.
Ugyancsak nem hallottam, arról a szokásról, hogy körbejárnák a családot. Egy mivel a karácsonyi ebédkor találkoznak. Kettő sokszor fordul elő, hogy a család másik országban él.
Itt szokás az úgy nevezett Christmas Cracker, amiről én ezelőtt nem hallottam. Ez egy pukkanó kis csomagocska, mint egy papír henger becsomagolva mint egy szaloncukor, amit a két végénél meghúzva kell kibontani. Amikor meghúzzuk a két végét, pukkanó hangot ad és bent különféle dolgokat lehet találni. Papírkoronát – amit ezután viselnek, vmi kis játékot, egy vicces találós kérdést, valami hangoskodó kütyü – tapsoló, kerepelő stb…
Az ebéd kb. egészen napvégéig tart, szóval egy kb. fél napos program. Ezután sokan az elkövetkező napokban indulnak a családi nyaralásra.
Szóval picit más, vagyis totál más hangulatú és más szokásokkal tűzdelt a karácsony.
Ó még talán egy dolog. December hónapban teljesen elfogadott ha valaki Mikulás sapkában van. A leggyakrabban az iskola befejezése után vagyis dec 15 utáni időszakban tűnnek fel a mikulás sapkák az utcán, játszótereken a parton.

Szilveszter. Itt nincs semmi különös szokás. Nm találkoztam a lencsefőzés babonájával, se a kocsonya készítés tradíciójával. Buli van tüzijáték is van. 

Farsang. Nincs. Ehhez nincs mit hozzátenni. Egyáltalán nem ismerik, nem ünneplik. Ezzel a végére értünk a téli/nyári ünnepeknek az év másik felét egy következő postban folytatom. 

Scroll to Top