Kérdések és válaszok a határátkelős írásunkhoz

Jött pár kérdés a határátkelős postunkhoz, Zsuzsi lelkesen válaszolt, én meg válaszolok itt…

Sajnos bénáztunk a cikk megírásánál, Zsuzsi mobilon írta, én meg a végén a gépemről javítottam, aztán az időpontok és a mentések összekuszálódtak, szóval a szövegezés más lett a határátkelőn, mint nálunk a blogon. Szóval akinek van kedve el tudja olvasni nálunk is:). Lényegét tekintve mondom teljesen azonos, csak kiegészítések pontosítások vannak benne.

Az egyik legnagyobb topik a 11 milló forint kérdése volt. Itt fontos megjegyezni, hogy ez kétélű fegyver. Mi mindent feladtunk otthon, hogy ide tudjunk jönni. Nem maradt anyagi javunk ott. Plusz aki ismeri a lakáspiacot, az tudja hogy az elmúlt egy két évben eléggé meglódultak Pesten is az árak, így hirtelen lett eladható vagyonunk, és pénzünk is.

Persze izgalmas kérdés, hogy jó döntés volt-e, vagy később kellett volna eladni, akkor mégtöbb pénzünk lett volna és hasonlók. Itt jön képbe a következő fontos kérdés az pedig a miért. Ezt elengedhetetlenül fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy legyen értelmes ok arra ha az ember valamit csinál. Nálunk a gyerekek azok.

Próbálunk minnél pontosabban megtervezni nekik mindent. Nos a matek egyszerü. Ha nem akarunk velük kiszurni, akkor vagy mozdulunk iskolakezdés előtt, vagy velük szurunk ki. Szóval Réka Gergő iskolakezdés előtt volt, mi pedig ugy láttuk helyesnek, ha minden ennyire jól összejött, akkor megyünk bármennyire is nehéz ezt összehozni a félelmekkel, családdal, anyagilag stb.

Egyértelmű elvárásként fogalmaztuk meg, hogy nekünk fontos az, hogy ők jól érezzék majd magukat, más oktatást kapjanak, angolul tanuljanak, más környezetbe nevelkedjenek. Nem kell durva dolgokra gondolni csak ilyenekre:

  • Réka Gergő osztálytaársai között van mind nemzedék. Számukra a világ legtermészetesebb dolga lesz a többszínűség és más elfogadása, és erről nem csak mi hanem a környezetük is hasonlóan fog gondolkodni
  • Számukra az angol nyelv természetes lesz, ezért a tanulási és beilleszkedési lehetőségeik a jövőben tágabbak lesznek
  • Mivel évről évre változik a tanár aki tanítja, illetve a teljes osztályokat is rotálják azok alapján ki milyen gyorsan haladt, meg úgy egyébként is, ezért a változásokat már gyerek kora óta megszokja
  • A környezet ahol felnő gyönyörű, és mindenki fontosnak tartja hogy az is maradjon
  • És még sorolhatnám…

A kontra része persze nem annyira mázos, de az is ott van:

  • Kicsi ország – fele akkora mint Magyarország – ezért biztos ha egy ici picit is kalandvágyóak lesznek, akkor messze lesznek tőlünk időről időre amikor felnőnek. Pl mennek kolonizálni a Marsra, ahogy már itt is írtam.
  • Mivel mi otthagytuk a családot, ezért a családi értékek másképp fognak náluk jelentkezni, ahogy az általában otthon megszoktuk. Ritkábban fognak időt tölteni a családdal, de többet más emberekkel, és a barátaikkal
  • Nekünk is ki kell majd találni, hogy hogyan menjünk majd előre az életbe, és milyen más kihivásokkal kell szembenéznünk a megszokott europai rutin helyett

Szintén a határátkelőn jelent meg Király Gáborral egy interjú, nagyon hasonló értékrend mentén gondolkodik. Én azt gondolom hogy a trükk itt van:

Azok számára izgalmasak és jók az írásaink, akik hasonló dolgokat tartanak fontosnak az életbe mint mi… és azok számára néha érthetetlen, vagy kevésbe érdekes akik másképp szeretnének élni.

Volt még megjegyzés a jó szakmára. Szerintem Zsuzsi is írta hogy itt sok minden jó szakma, kezdve a festő, villanyszerelőtől folytatva az orvosokon keresztül, elérve esetleg az informatikusig.

Aztán volt dumcsi a fűtésről, ami eleinte kaotikus volt, de most a végére már megszoktuk, hogy be kell takarozni. A srácok gyorsabban mi lassabban. Penész és társai is tuti vannak, Zsuzsi nem egy lakást látott ahol megjelentek, szerintem fog még erről részletesebben is irni. A lényeg hogy a norma természetesen simán lejebb van mint Európában, és ezen kár is csodalkozni.

A lényeg nem ez, a lényeg a miért. Egyszerü teleportációval az ember még tényleg nem oldott meg semmit, max nagyon gazdag lett, de annak mint tudjuk soha sincs jó vége:).

0 thoughts on “Kérdések és válaszok a határátkelős írásunkhoz”

  1. Teljesen egyet értek, ez egy hosszú távú befektetés, és leginkább a kölykökről szól! A képzett emberek már nem azért mennek el innen, mert több pénzt, vagy magasabb életszínvonalat akarnak, az már többnyire itt is elérhető..Azt gondolom, hogy azt akarják megadni a gyerekeiknek, amire itthon még mindig kevés az esély… alkalmazkodási képességet, nyitottságot, elfogadást, lehetőségeket a jövőre …és hogy nekik már ne kelljen azon gondolkodni, hogy menjenek vagy maradjanak:-)

  2. Szia! Olvasom a posztjaitokat. Itt feljebb azt írod, hogy kicsi ország, fele akkora mint Magyarország. Nem értem, mert Magyarország 93 011,40 km2, Új Zéland meg 268 680 km²….

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top