Lakás bérlés

Az elmúlt hetekben, hónapokban igen sokan voltak itt 1-2 hónapra munkát találni. Általában több gyerekes apukák jöttek. Mivel sok kérdésük volt érthető módon gondoltam írok egy kicsit a lakhatóságról, mint egy kötelező tétel az élethez.

  1. Meghirdetett bejárási alkalmak vannak, amire érdemes is elmenni, jó alaposan körülnézni. Ezt általában a kiadással foglalkozó ügynök tartja aki igazából azon- túl, hogy kinyitja a lakás ajtaját több mindent nem csinál. Meg se próbálja eladni a kecót, kedvet csinálni ahhoz , hogy kivegyék. Ugyanis tudja nagyon jól, hogy ki fogják venni. Érdemes kérdezni tőle, talán tud is válaszolni, de nem kell meglepődni ha kb. semmit se tud az adott ingatlanról.
  2. Jelentkezési lap, form, online/offline módokon. Először nem is értettem mire gondolnak, hogy majd töltsük a jelentkezési lapot az els lakás megnézéseink alkalmával. No, itt a leendő bérlők, jelentkezési lapot töltenek ki, amin fel kell tüntetniük az alapvető adataikat, plusz munkáltatót, keresetét kb, illetve referenciákat kell megadnia, előző lakás tulajdonosktól, ha az nincs akkor munkáltató, vagy valaki aki itt él már kiwi földön jó ideje, esetleg totál helyi ember.
  3. Az ügynökség begyűjti és kiválaszt általban 3 ideális bérlőt akik lapját megmutatja a tulajdonosoknak, akik ezek után vagy akarnak személyesen találkozni a leendő bérlőkkel és az alapján döntenek, vagy annyira kiszervezték a kiadást, hogy sose találkozol a tulajjal, simán az üggynökég választ valakit. Értesítenek emailben, hogy hajrá ügyes vagy. Ja a referenciákat tényleg felhívják, a döntés előtt. Küldenek arról is emailt, ha nem te kaptad meg a lakást.
  4. Megkaptad az emailt, hogy juhu tied a lakás. Találkoztok az ügynökkel és aláírátok a szerződést, kulcs átvétel, lakás átadás.
  5. Lakás átadás: itt érdemes tényleg megnézni mindent, kilincsek, falak, kosz,foltok, kopás, redőnyök, ajtók, mindent, hogy működik-e. Mindent érdemes leiratni, mondjuk úgy jegyzőkönyvezni. fonto itt megjegyeznem, hogy totál nem szokás a tiztasági festés bérlő csere előtt vagy után. Általában a lakásokat, totál lehasználják és csak akkor tesznek valamit az állapot javításért ha már tényleg nagyon kell. Ugyanez igaz a beépített eszkozökre is. Pl.: szagelszívónk tartósíne eltört, még az előző lakónál. Jeleztem, hogy egy kicsit így féloldalas a szagelszívó. Kérdés az ügynöktől: – a szagelszívó maga működik? – Igen, működik. – Oké, akkor nincs nagy gond. Ameddig használható állapotban van addig nem cserélünk semmit. …..
  6. Takarítás. Arra kell készülni, hogy totál durva nagy takarítást kell majd az első napokban véghez vinni a lakásban. Persze az előző lakó kitakarított, de hmm. hát egyértelmű szemet zavaró mocsok nincsenen általában. Viszont fontos kiemelnem, hogy igen más a tisztasági szintje itt az embereknek, min Magyarországon, vagy Európában. Szóval kell takarítani tuttira.
  7. Ha valami elromlik az ügynököt lehet értesíteni. Itt az ügynökségtől függ, ki mennyire gyors, segítőkész, na meg az ügynök személyiségétől is. Előző helyünkön aránylag gyorsan jelentkeztek, az itteni helyünkön 3 hónapba tellett míg kijött a mosogatógép szerelő.
  8. 3 havonta van ellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy kijön az ügynök és átnézi a lakást, a kertet, hogy minden rendbe van-e. Tisztaság van-e stb… Itt is van különbség ügynökségek között. Pl. a jelenlegiek nem igen rendelkeznek magas tisztasági igénnyel 😀 Fele annyit se kell csinálnom mint az előző lakásnál, ahol még plafont is végignézte az ügynök, hogy van e rajta légypiszok. Vagy kinötte a gaz a kertben a kövekkel borított részeken. Szóval itt totál nagy kölünbségek lehetnek.
  9. Általában egy éves szerződéseket iratnak alá. Aztán annak lejáratakor, vagy ujabb egy éveset, vagy határidő nélkülit kötnek veled. Nem szokás több évre aláírni és egy év alatt sem. Anno arra gondoltunk milyen jól fog hangzani, ha jelezzük mi hosszó időre keresünk helyet, amjd kiderült, itt ez a szokványos.
  10. Idő elötti felmondást lehet csinálni. Általában azt írják a szerződésbe, hogy ha felmondod dő elött a kecót akkor x hetet kell fizetned, vagy addig kell fizetned a lakbert amíg újra ki nem adják. Mivel a lakásbérlések roppant gyorsan elkelnek, így ez anyira nem para. Azért árdemes nem folyamatosan ugrálni,mert pl. mikor felhívják az előzőügnököt mikor új lakást keresel akkor elégrosszul jön ki, ha mindenhonnan idő elött költözött ki az ember.

Árak:

Erről hallani szerintem kellő rémhírt. Első legfontosabb, semmiképp sem érdemes forintra átszámolni. Az itteni fizetésekhez kell nézni, az itteni pénznemben, itteni élethez. Szóval, a www.trademe.co.nz kíváló kiindulás ahhoz,hogy kb. képet kapjon az ember. Azért pár alap info Aucklandról.

Auckland szép nagy területen terül el és Auckland “megye” még nagyobb. Minél jobban a centrumban próbál az ember bérelni annál drágább. Ez ugyanolyan mint Budapesten.

Általában a házak kertesek. Vannak persze tarsasházak is, lakótömbök, de nem ez a jellemző. Kertesből van nagyobb és kisebb, inkább tea kerttel rendelkező 😀

Egy 3-4 szobás, 1-2 furdoszobás lakás Auckland külkerületén:

induló ár: $480NZD / hét , inkább $650NZD / hét a jellemzőbb. A külkerület az ami már 50 percnyire van a városközponttól. Pl. ahol mi lakunk. Gulf Harbour ilyen. Ez kifejezetten olcsó lakásokat felsorakoztató hely. ennek ellenére roppant szép környék, inkább újabb lakásokkal. Viszont mivel egy flsziget végén van, olyan mint egy óriás zsákutca, így a lakás árak sokkal kedvezőbbek.

Kicsit közelebb a városközponthoz már eleve $650NZD / hét az induló ár. Szépen így megy egyre feljebb. Ugyancsak fontos kiemelni, hoy a városközpontba nem jellemzőek a nagy lakások, mint mondjuk egy 4 hálószobás, igen ritka falat. Szűkebbek is alapterületben, hiszen sűrűbb minden, mint kintebb.

Auckland kerületeit érdemes még jól megnézni, hova megy az ember lakni. Érdemes körbejárni a környéket, a szomszédságot, a suliba bemenni, megnézni mennyire tiszta, kik lakják. A kik lakják a vidéket kérdéssel anno nem igazán foglalkoztam ezt itt kellett megtanulnunk, hogy igen ez számít. Más kultúránk van mint mondjuk az indiaiaknak, vagy kinaiaknak. Más az életritmusunk mint a Maoriaknak, más normáink lehetnek. Ezért ezt érdemes jól végiggondolni, hogy milyen kultúrát tudunk minden napokban tényleg minden nap kellemesen elfogadni, együttélni vele. Pl. lehet,hogy valakiknek totál normális, hogy hangosan hallgatnak zenét az utcán amit több utcában is hallani stb… No meg amit mi néztünk, hogy a házak mennyire régiek vagy sem. Ezt mi a penész miatt néztük legfőképp. Minél régebbi egy ház annál esélyesebb, hogy elpenészesedett részei lehetnek. Illetve régiek között lehetett találni több, számomra vikkend ház kategóriáju kecókat, amelyek nagyon hidegek, és nagyon hangosak a folyamatos hő-változás miatt a ház folyamatosan recseg ropog. Minket ez zavart nagyon.

Általánoságban lehet mondani, hogy Auckland északi része az úgy nevezett North Shore, Rodney újabb házakat ölel fel, a központ és a délebbi részek régebbi házakat.

Előbb írtam az árakat, ahol /hét árakat írtam. Itt hetekben adják meg az albérlet díjját. A fizetések is heti, két heti bontásban vannak általában.

Felszerelés szempontjából a berendezett ritkaság. Általában sütő, tűzhely van. A modernebb helyeken van általában mosogatógép is. Hűtő, mosógép, szárítógép nem jellemző. Szóval ha nem említik ezeket a leírásban, mindenképp rá kell kérdezni, hogy mi a bérlőé és mi marad a lakásban.

Aucklanden kívül, más városokban totál más árak vannak. Általában olcsóbbak. Wellington kivétel bérlés szempotjából, ott kb. ugyanezek az árak vannak. Talán mintha még kicsit drágább is lenne bérlés szempontjából. New Plymouth sokkal olcsóbb viszont. 🙂

Szóval lakhatásra egy 2-3 gyerekes családnak érdemes havi minimum $2000NZD -el számolnia, inkább efölött. 3000NZD

Szinglik, gyerektelenek, sokszor lakótársakkal laknak. Megosztanak egy lakást. Így 200-300NZD / hét a lakhatás. Ez igaz a belvárosra is és a kintebbi területekre is. Más városok megintcsak más árfekvésűek.

Illetve ami egy totál pénzspórolás lehet ha valaki housesitternek csap fel vagy konténer házat bérel, vagy lakóautót. Erről a később írok, mert már így is hosszú lett ez a bejegyzés. 😀 Ja és a penészről, szigetelésről is később. 😀 Ja és a többi lakhatással kapcsolatos alapvető összegekről, mint gáz/villany/víz/ szemét díjjak.

Kérdéseket kommentbe légyszi. 😀

Leave a Comment

Scroll to Top