Taupo

Ahh ez is egy elmaradt post… Taupon oktober 12.-i héten voltunk egy hetet. Ekkor kezdodött ujra a suli a tavaszi szünet után de mi gondoltuk, akkor könnyebb szállást találni es egy hét lógás a suliból nem számit 😀 igaz ?

Taupot már régóta megakartuk nézni, sok szépet, jót hallottunk róla. Plusz egy estét már egyszer töltöttünk ott, ami elég is volt arra, hogy kicsit nagyon beleszeressünk a helybe.

Taupo egy tó, az északi sziget kozepén helyeszkedik el. A különlegessége, hogy kristály tiszta vize van, 1 oranyira van sielesre alkalmas hegy-hegyek, plusz ez a terulete Uj Zelandnak ahol gejzirek, geotermikus aktivitas eleg magas. Siman talalni olyan kisforrasokat amelyek melegvizuek, neha forro. Van ezekbol olyan ami a folyoba omlik, van ami a toba egyenesen.

Itt talalhato egy termal vizes terasz – furdozos resz is – amit most meg nem tudtunk meglatogatni, mert 14 ev alatt nem ajanlott a furdes benne a magas asvanyi tartalma miatt. A viz borfiatalito hatasarol hires, illetve mindenfele borbetegsegek gyogyitasara.

Az alabbi linken bovebben tudtok olvasni (angolul) a helyrol.
http://www.wairakeiterraces.co.nz/index.php/hot-thermal-pools/whats-in-the-water

Visszaterve rank, hogy akkor mit is tudtunk megnezni. 😀

Odefele atmentunk Tirau nevezetu falun, kivaroson, ahol meg sosem álltunk meg, de annyi bizonyos, hogy szeretnek hullamlemezbol dolgokat/szobrokat/dekoraciot kesziteni:

Szoval az elso adando alkalommal, ahogy jo ido lett, mentunk megnezni a Maori szikla-faragast. A meglepo, hogy valami osi mitologiai faragasra szamitottam, misztikus tortenettel, majd kiderult, hogy total nem errol van szo. Ez egy 1976-os faragas, teny kezzel, 4 even keresztul. A viz fole logatva faragta a maori muvesz nagymamaja arckepet. Teny nem semmi munka igy is, na de azert meglepodtunk, mikor elmeseltek a sztorit. Ide haoval mentunk ki, ami magaban a hajokazas elmeny volt. Voltak nagy hullamaink is, amiben kicsi Annankra ugy 10 percre kemenyen ratort a tengeribetegseg. Tudjatok amikor egyszercsak egy locsifecsi kislany ugy csendbe lesz, hogy arra felfigyelsz. A legenyseg ami a kapitanybol es egy darab legeny-lanybol allt, segitokesz volt es hoztak neki gyombesort. Azt mondtak, a gyomber jot tesz a gyomornak ilyenkor. Igazuk lett, par kortyot ivott de szepen jobban is lett Annus. (a maradekot lelkesen megittam -nagyon szeretem a gyombersort) Par kep es video a hajokazasrol:

Amikor hullamzo hajon probalsz panorama kepet kesziteni 😀
Sziklafaragasnal - Annus meg jol volt.

A kapitany tok jo fej volt es engedte a sracokat vezetni a hajot 🙂 

Taupo topart
Mosolyogjatok - mindharman..leegysziiii

Amugy az ot toltott ido feleben esett sajnos. Igy probaltunk keresni fedett programot, ami kihivas Taupo eseteben. Ez inkabb az extrem sportok, furdozes, hajozas helye. Igy egyik nap megneztuk a to masik oldalan levo vulkan muzeumot, ami cuki volt, de osszesen  2 szobabol allt. 😀 Aranyos volt…

Majd megneztuk a havat! Anna nem latott meg havat. Szoval gondoltuk nezzuk meg….

Amugy a hely roppant szurealisztikus, nem csoda hiszen ez Uj Zeland legnagyobb aktiv vulkanja. Illetve a legmagasabb hegy az eszaki szigeten 2797m. Sajnos ezt a hopamacsot talaltuk mar csak, de ez is valami. Majd visszajovunk telen. 😀

A kovetkezo szep napon tettunk egy kis turat a kornyeken.

Megneztuk pl az egyik szabad termal vizes furdozos helyet: OTUMEHEKE Forrast.

Majd megneztuk a kozelben levo HUKA vizesest es kornyeket.

A kovetkezo napot uszodaban es a lakasban toltottuk, mert ultra durva viharos eso volt, szoval nem tudtunk sehova se menni. 

Majd az utolso napunkopn visszalatogattunk Rotourara, mert a sracok emlekeztek, hogy ott lehet bobozni stb… Szoval oda mindenkepp kellett menni. MAte meg ekkor nem sejtette mire fogjak rabeszelni a gyerekek. :D:D

Szoval eloszor boboztunk, ahol Anna a total felelem nelkuli, folyamatasoan nyomta nekem, hogy menjunk gyorsabban, gyorsabban es gyorsabban. Szoval szagoldoztunk ezerrel amennyira csak lehetett. Miutan legurulsza hegyrol, libego visz vissza. Roppant mod elveztek mindannyian, meg mi is.

A szaguldas utan, Reka kiszurta, hogy van egy SKY SWING nevezetu dolog. Egi Hinta ha tukorbe forditom, azt hiszem talalo nev. Szoval, igen erre beszeltek ra Matet, es nagyon orulok, hogy nem engem. :D:D Egy 3 perces video kovetkezik, de erdemes megnezni szerintem 😀

Szuperul ereztuk magunkat, nyaron visszajovunk az biztos es talan vegre megnezzuk a REDWOOD erdot is 😀 es sikerult egy egesz jo csaladi kepet is keszitenunk amin n=mindenki rajta van. 😀 

majdnem mindenki mosolyog :D,nem kell izgulni, Gergonek semmi baja, O igy mosolyog mostanaban
Scroll to Top